Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", koju je zastupala v.d. direktorka dr Ivana Stašević Karličić, zaključila je ugovor o autorskom delu sa - v.d. direktorkom ove klinike, odnosno - sama sa sobom. Po osnovu tog ugovora o autorskom delu, klinika joj je isplatila 349.000 dinara na ime honorara. Ovo je samo deo nalaza koje su utvrdili državni revizori kontrolišući poslovanje ove klinike u 2022. godini.

Vršilac dužnosti direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu dr Ivana Stašević Karličić smenjena je sa te funkcije u junu 2023. godine, o čemu je N1 izveštavao. Ona je na mestu v.d. direktora ove klinike bila od 2017. godine, a deo zaposlenih te bolnice je od septembra 2022, na protestima, tražilo tražilo njenu smenu, optuživši je za mobing.

Revizori su, u upravo objavljenom izveštaju, ukazali da je vršilac dužnosti direktora ove klinike imenovana Rešenjem Vlade Republike Srbije od 22. avgusta 2017. godine i to na period od šest meseci, koji je istekao još – 22. februara 2018. godine, prenosi N1.

Ovo nije nedina nepravilnost na koju je ukazala DRI u izveštaju.

„Klinika Dr Laza Lazarević zaključila je sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije Ugovor o finansiranju poslova za sprovođenje studije ‘Prevalencija mentalnih poremećaja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti stanovništva Republike Srbije’ kojim su Klinici obezbeđena sredstva u iznosu od 8.766.000 dinara za nabavku potrošnog materijala i radno angažovanje kadra za sprovođenje navedene studije. Ugovorom je određen rok od tri godine za sprovođenje studije. Zaključkom Vlade Republike Srbije data je saglasnost da se organizuje i sprovede predmetna studija kao naučni projekat Klinike i za nosioca studije imenovana je v.d. direktora Klinike“, navodi Državna revizorska institucija u svom izveštaju.

PROČITAJTE JOŠ

V.d. direktora Klinike donela je odluku kojom su određeni istraživači u navedenoj studiji – glavni autor/glavni istraživač, ostali istraživači/učesnici u studiji – kao i kodizajneri studije, „a potom je Klinika sa ovim licima zaključila ugovore o autorskom delu kojima su uređena prava i obaveze Klinike (kao naručioca) i autora, lica angažovanog za sprovođenje studije“.

„Klinika je isplaćivala honorar licima sa kojima je zaključila ugovore o autorskom delu po dostavljanju njihovih tromesečnih izveštaja o realizaciji studije i u 2022. godini izvršila rashode po tom osnovu u iznosu od 1.571.000 dinara. Utvrđeno je da je Klinika koju je zastupala v.d. direktora zaključila Ugovor o autorskom delu sa v.d. direktorom Klinike, koja je u predmetnoj studiji imenovana za glavnog istraživača. Klinika je na ime honorara utvrđenog navedenim ugovorom glavnom istraživaču – v.d. direktoru Klinike u 2022. godini isplatila 349.000 dinara„, naveli su revizori.

DRI ukazuje da su Zakonom o obligacionim odnosima definisane strane u obligacionim odnosima.

„Klinika koju je zastupala v.d. direktora zaključila je ugovor o autorskom delu sa v.d. direktora u svojstvu glavnog istraživača suprotno odredbama Zakona o obligacionim odnosima, imajući u vidu da u navedenom obligacionom odnosu ne postoje dve strane. Ugovor je potpisala pomoćnik direktora za nemedicinske poslove kojoj je v.d. direktora Rešenjem o prenosu ovlašćenja prenela ovlašćenja da u njenom odsustvu potpisuje određena dokumenta“, navode revizori.

Foto: N1

DRI je ukazala na rizik u ovom slučaju.

„Klinika je izvršila rashode za ostale stručne usluge u iznosu od 349.000 dinara za isplatu honorara po osnovu zaključenog ugovora o autorskom delu u kojem ne postoje dve ugovorne strane, jer se isto lice pojavljuje u svojstvu naručioca i autora, što nije u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o budžetskom sistemu. Ukoliko ugovor nije zaključen u skladu sa propisima nastaje rizik da će iz realizacije istog proisteći preuzimanje obaveza i izvršavanje rashoda bez pravnog osnova“, upozorili su revizori.

Finansiranje studije za doktorske disertacije

Uvidom u poslovne knjige Klinike DRI je utvrdila da je početno stanje datih avansa za nabavku materijala i usluga na dan 1. januar 2022. godine iznosilo 596.000 dinara, od čega se 444.000 dinara (74%) odnosilo na avanse date za finansiranje dela rashoda za sprovođenje naučnoistraživačkog projekta dizajniranog kao klinička opservaciona studija, pod nazivom „Biomarkeri u shizofreniji: kinureninska kiselina, L-kinurenin, proinflamaturni citokini, dužina telomera i aktivnost telomeraze u leukocitima periferne krvi pacijenata obolelih od shizofrenije“.

„Dva zaposlena lica Klinike podnela su 9. septembra 2021. godine v.d. direktora Klinike molbu za finansiranje navedenog projekta u iznosu od 1,39 miliona dinara. Finansijska sredstva u navedenom iznosu su bila potrebna za nabavku reagenasa neophodnih za obavljanje biohemijskih analiza“, ukazali su revizori.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Odlukama Etičkog odbora Klinike donetih na 53. redovnoj sednici održanoj 28. septembra 2020. godine, na molbu istih zaposlenih, odobrena su u svrhu izrade doktorske disertacije istraživanja pod nazivom ‘Dužina telomera i aktivnost telomeraze u leukocitima periferne krvi pacijenata obolelih od poremećaja iz shizofrenog spektra’ i ‘Kinureninska kiselina, L-kinurenin i proinflamatorni citokini kod pacijenata sa poremećajem iz spektra shizofrenije’.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Klinika „Laza Lazarević“ u Padinskoj skeli

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare