Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Državni revizori opominju - nadležni i odgovorni ignorišu. Ovako bi se, najkraće, mogla opisati situacija sa Javnim preduzećem Putevi Srbije na čijem čelu je, kao vršilac dužnosti sada već duže od osam godina Zoran Drobnjak, iako zakon kaže da u tom statusu može da bude - najduže godinu dana. Ovo javno preduzeće revizorima je predalo takozvani odazivni izveštaj u kojem obaveštava DRI šta je sve od ukazanih nepravilnosti do sada ispravilo. Smena v.d. direktora nije među njima.

Novembra prošle godine državni revizori zatražili su od Javnog preduzeća Putevi Srbije da smeni v.d. direktora Zorana Drobnjaka, odnosno – da imenuje direktora onako kako nalaže Zakon o javnim preduzećima.

Drobnjak je, inače, na čelu Puteva od 28. novembra 2013. godine kada ga je, rešenjem, na to mesto imenovala Vlada Srbije, kao vršioca dužnosti direktora. On, potom u decembru iste godine zaključuje ugovor na određeno vreme do isteka mandata, na šta ukazuje i DRI u lanjskom izveštaju. Taj ugovor je u primeni od 29. novembra 2013. godine – sada već punih osam godina i mesec dana.

„Ugovorom su uređena prava, obaveze i odgovornosti imenovanog vršioca dužnosti direktora Preduzeća. Direktor prema ugovoru ima pravo na zaradu koja se utvrđuje u skladu sa Zakonom o radu, kolektivnim ugovorom za Javno preduzeće Putevi Srbije i ugovorom o radu. Ugovorom je utvrđena osnovna zarada direktora sa koeficijentom devet u iznosu od 170.162 dinara bez poreza i doprinosa, sa pripadajućim uvećanjem za minuli rad“, navodi se u izveštaju DRI iz 2020. godine.

Državna revizorska institucija je, u izveštaju objavljenom u novembru 2020. Putevima Srbije dala rok od 90 dana da uklone utvrđene nepravilnosti, među koje spada i izbor direktora preduzeća.

U odazivnom izveštaju, koje su Putevi dostavili državnim revizorima, a DRI ga danas objavio, navode se razlozi zašto je ovim javnim preduzećem i dalje upravlja isti vršilac dužnosti.

DRI navodi da je u odazivnom izveštaju javno preduzeće navelo da je Nadzornom odboru JP Putevi Srbije preporučeno da preduzme mere ispravljanja odnosno da pokrene inicijativu kod osnivača za imenovanje direktora Preduzeća u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima. Pored toga, u odazivnom izveštaju, kažu revizori – nije naveden period u kojem se planira preduzimanje mere ispravljanja.

Kako se ističe u izveštaju, na 72. sednici Nadzornog odbora održanoj 12. novembra prošle godine donet je zaključak kojim se „zadužuje v. d. direktora JP Putevi Srbije da sa stručnim službama preduzeća postupi po svim preporukama Državne revizorske institucije u skladu sa definisanim rokovima i da o tome obaveste Nadzorni odbor“.

„Nadzorni odbor zauzima stav da u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, Nadzorni odbor nije nadležan za pokretanje inicijative za imenovanje direktora, kao što je navedeno u preporuci, kao i da će u skladu sa svojim ovlašćenjima, Nadzorni odbor preduzimati dalje aktivnosti, ukoliko bude potrebe za nekom inicijativom“, navodi se u danas objavljenom izveštaju DRI.

BONUS VIDEO: Vučić inženjer u Brusu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar