Zahtevi radnika FCA Srbija, Kragujevac, Fiat, Fijat
Foto: Nova.rs

Predstavnici radnika i sindikata Fijata iz Kragujevca formulisali su zajedničke zahteve oko kojih treba da se pregovara, a koji se tiču budućnosti radnika te fabrike. Kako je ranije najavljeno, ti zahtevi biće prosleđeni Vladi Srbije. U odluci nakon sastanka predstavnika sindikata i radnika, između ostalog, navodi se da, ukoliko se bude vršio bilo kakav pritisak na radnike i naruši se princip dobrovoljnosti, da će organizovati protest.

Radnici Fijata koji su u ponedeljak razgovarali sa premijerkom Anom Brnabić u Beogradu nisu postigli nikakav konkretan dogovor o tome kakva će biti sudbina radnika te fabrike u narednom periodu. Dogovoreno je, međutim, da se Vladi Srbije pošalje spisak zahteva oko kojih treba da se pregovara kako bi se postigla neka rešenja. Predstavnici radnika i sindikata Fijata održali su u utorak sastanak u Kragujevcu i formulisali su zajedničke zahteve, piše N1.

Četiri zahteva su:

1. Upućivanje na rad u inostranstvo isključivo u skladu sa zakonom Republike Srbije i garantovanje posla nakon povratka, i ta obaveza mora da bude sadržana u ugovoru o upućivanju, uz obavezan princip dobrovoljnosti

2. Za radnike koji se dobrovoljno izjasne za prihvatanje programa rešavanja viška zaposlenih, otpremnine definisati najmanje u iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenja treće smene u Fijatu u Kragujevcu.

3. Za radnike koji se izjasne da žele da ostanu u radnom odnosu u Fijatu, Stelantis grupa da to i omogući, uz garantovanje isplate naknade zarade najmanje u visini minimalne zarade. Ukoliko se ukaže potreba za dodatnom obukom radi osposobljavanja na poslovima izrade električnih vozila, da im se obezbede sva prava koja prate ovaj vid profesionalnog usavršavanja u skladu sa zakonom Srbije.

4. Upućivanje na rad kod drugog poslodavca na teritoriji Grada Kragujevca, uz uvažavanje principa dobrovoljnosti za opredeljivanje zaposlenih za ovu opciju i uz zadržavanje prava ne manjih od onih koje imaju radnici u Stelantisu.

Zahtevi radnika FCA Srbija, Kragujevac, Fiat, Fijat
Foto: Nova.rs

Kako su naveli, ukoliko predstavnici Stelantis grupe ili Vlade Srbije budu vršili bilo kakav pritisak na zaposlene da prihvate neku od opcija, odnosno, kako kažu, ukoliko se naruši princip dobrovoljnosti, svi sindikati i predstavnici radnika stupiće u protest.

„Ukoliko predloženi način rešavanja trenutnog statusa zaposlenih nije prihvatljiv, predlažemo raskid svih ugovora sa postojećoim strateškim partnerom, kojima su mu obezbeđene značajni iznosi državnih subvencija“, navodi se u zahtevima.

Bonus video: Sindikalci Fijata na sastanku sa premijerkom Brnabić

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare