Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Iako je premijerka Ana Brnabić obavestila menadžment Fijata da se sve aktivnosti oko socijalnog programa "zamrzavaju" do 10. juna, ta kompanija je ipak počela da poziva radnike na pojedinčne razgovore i nudi im izjašnjavanje za socijalni program, koji je i izazvao bes radnika. Prvi razgovori zakazani su za danas, a sindikati su obavestili sve zaposlene da ne odlaze na te razgovore. Očekuju i zvaničnu reakciju države i pozivaju ih da utiču na Stelantis "da se drži dogovora".

Radnik Fijata Igor Anđić, koji je ujedno bio i u pregovaračkom timu ispred zaposlenih, našao se u prvoj grupi radnika, koje je menadžment pozvao danas na raazgovor. On za naš portal kaže da je kategorično odbio da ide na sastanak, kao i da su preko sindikalnih viber grupa obavestili sve radnike da ne odlaze. 

Podsetio je da je u ponedeljak 30. maja sa premijerkom Anom Brnabić dogovoreno da se sve stopira do pronalaženja novih rešenja, ta da je Fijat ovim potezom, pokazao da ne poštuje, ni državu,  ni zakone ove zemlje. 

„‘Ovo je bukvalno psihičko zlostavljanje radnika“, kaže on i dodaje da je među zaposlenima došlo do ‘‘usijanja atmosfere‘‘. 

‘“Vrlo lako može da se desi da dođe do upada u fabriku i da zauzmemo Upravnu zgradu. Ovim pozivanjem, Fijat sada zlostavljaju ljude na krajnje nekorektan način. Dogovor je bio da mi pošaljemo naše predloge za socijalni program, što smo jutros i uradili, ali oni i dalje teraju ono što su naumili, iako im je iz kabineta premijerke jasno rečeno da sve miruje do 10. juna‘‘, revoltiran je Anđić. 

O ovom potezu Fijatovog menadžmenta, obavešten je i sam vrh države, potvrdio je za naš portal Bojan Božović, sekretar Samostalnog sindikata Fijat Plastika. 

PROČITAJTE JOŠ

Dodaje da su Vladi poslali upozorenje da će izaći na ulice,  ukoliko Fijat ne prestane sa pozivanjem radnika tokom zamrznutog socijalnog programa. 

‘‘Fijat nipodaštava svaki dogovor sa državom‘‘

Prema Božovićevim rečima, ovo najnovije Fijatovo pozivanje radnika je ‘‘nastavak prakse koju ima od samog početka‘‘. 

On dodaje i da zaposleni više ne mogu da tolerišu takav stav Fijata, koji,  kako kaže ‘‘nastavlja da nipodaštava dogovore i sa državom i sa radnicima‘‘. 

‘‘Upozoravamo Fijat da prestane sa tim. Takođe, pozivamo i državni vrh da čvrsto stane iza garancija koje su nama dali, a ne da Fijat sa njima briše patos kako hoće. Mi smo odlučni da se ovome već jednom stane na put. Ako treba blokakada, onda ćemo blokadama, a razmatramo i ulazak u fabriku‘‘, rekao je Bozović za Nova.rs. 

Zaposleni u Fijatu su u skladu sa zaključcima pregovora koje su imali sa premijerkom Anom Brnabić u ponedeljak 30. maja, sastavili svoje predloge za  prihvatljive modele socijalnog programa. 

Oni su jutros Vladi Srbije dostavili četiri predloga i očekuju nastavak pregovora i konačno rešenje krize u fabrici.  

Ipak, Fijat i dalje ostaje pri svojim predlozima, odnosno radnicima nudi odlazak u inostranstvo na dve godine ili otpremninu u iznosu od 4.000 evra. Te opcije za radnike su neprihvatljivo i između ostalog, dovele su do protesta i blokada puteva u Kragujevcu.

U Fijatu je trenutno zaposleno 2.016 radnika, a od tog broja prema projekciji menadžmenta 1.541 je prograšen za tehnološki višak.

BONUS VIDEO: Sindikalci Fijata na sastanku sa premijerkom Brnabić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare