Da bi kupio stan od 50 kvadrata, Srbinu je potrebno 179 prosečnih plata - za mnoge nedostižan cilj. Ništa nije bolje ni za komšije iz Bosne i Hercegovine kojima za to treba koji mesec duže od nas. Ipak, postoje i neki drugačiji univerzumi od ovog našeg balkanskog, pa je tako jednom Nemcu potrebno drastično manje plata - 97.

Kako bismo proverili koliko je kupovina nekretnine u Beogradu izvodljiva, izračunali smo koliko je prosečnih srpskih plata potrebno za stan od 50 kvadrata. Međutim, na umu treba imati da bi ova računica značila da kupac neće trošiti ni dinar plate za bilo šta drugo, nego će sve što zaradi štedeti za stan. U praksi, stvari su drugačije, pogotovo kada se u obzir uzme činjenica da cene svega što je potrebno za život divljaju, te da i ako bi potencijalni kupac mogao da odvaja celu platu sa strane jer, primera radi, živi sa partnerom, ipak je gotovo nemoguća misija da od jedne plate u našoj državi žive dve osobe.

Foto: Shutterstock

Pre svega, treba znati da je prosečna plata u Srbiji u januaru bila oko 82.000 dinara, odnosno oko 700 evra. To su ujedno najsvežiji podaci o prosečnim zaradama.

Na Vračaru smo pronašli stan od 50 kvadrata, čija je cena 125.000 evra. To je, dakle, 2.500 evra po kvadratu.

PROČITAJTE JOŠ

S obzirom na to da radnik koji prima prosečnu platu, u toku jedne godine zaradi 8.400, potencijalni kupac ove nekretnine skoro 15 godina, odnosno 179 meseci, mora da odvaja svaki dinar koji zaradi kako bi priuštio 50 kvadrata.

Kakvo je stanje u drugim državama?

Želeli smo da proverimo kakvo je stanje u drugim državama Evrope, odnosno koliko je radnicima potrebno plata za jedan stan. Ponovo smo u obzir uzeli prosečne plate, a u računici smo koristili i prosečne cene stanova u glavnim gradovima. Površina stana je ista kao i u primeru koji smo koristili u Beogradu – 50 kvadrata. A prva država koju smo koristili za poređenje je Nemačka.

Prosečna neto plata u Nemačkoj, dakle bez poreza i doprinosa, iznosi oko 2.600 evra, pišu ovdašnji mediji.

Foto: Shutterstock

S druge strane, prosečna cena kvadrata u Berlinu je 5.000 evra. Za stan od 50 kvadrata, to je 250.000 evra.

Iako je stan iste površine znatno skuplji u Berlinu nego u Beogradu, to ne znači da je kupovina nekretnine teža, s obzirom na veće plate.

Tako prosečni Nemac treba da radi oko osam godina da bi priuštio novac za stan u prestonici, odnosno da zaradi 97 prosečnih plata.

Takođe, želeli smo da proverimo i stanje u nekoj komšijskoj državi, a kao primer smo uzeli Bosnu i Hercegovinu.

Prosečna plata, kako pišu lokalni mediji, u susednoj BiH, iznosi 1.211 konertibilnih maraka, što je oko 620 evra.

S druge strane, prosečna cena kvadrata u Sarajevu iznosi oko 2.250 evra.

Sarajevo
Foto: Shutterstock

To znači da je za stan od 50 kvadrata potrebno izdvojiti, u proseku, 112.500 evra.

Dakle, prosečan Sarajlija treba da radi oko 15 godina, odnosno 182 meseca, oko tri meseca više nego Beograđaninu, da bi kupio stan od 50 kvadrata.

BONUS VIDEO 30.000 evra za 8 kvadrata – nije šala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare