Ilustracija Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Cena nafte kontinuirano raste i u svetu i u Srbiji, pa se tako od početka marta do danas, u zavisnosti od vrste i kvaliteta koji vozači sipaju u svoje rezervoare, poskupljenje u našoj zemlji kreće od pet pa do devet dinara po litru.

To, praktično, znači da je za pun rezervoar potrebno sada izdvojiti između 320 i 350 dinara više nego pre dva meseca, što nije mali udar na džep. Taj iznos će biti veći za one koji koriste kvalitetniji benzin, koji je juče na nekim pumpama koštao čak 163,90 dinara što je 14 dinara više nego početkom marta.

Doduše, prosečna cena benzina Evro premium BMB 95, po podacima od 19. maja je oko 153 dinara, pa ako se to uzme u obzir onda je ovaj skok značajno manji. Što se tiče dizela i on se početkom marta prodavao za 148,90 dinara a ovih dana za 157,40 dinara po litru, što je skuplje za 8,5 dinara.

Slična situacija je i u regionu, gde gotovo svakodnevno poskupljuje gorivo, ali i u svetu, pa stručnjaci tvrde da narednih meseci zaboravimo na praksu strmoglavog pojeftinjenja goriva koje smo imali tokom prošle godine.

Razlog za to krije se u činjenici što su procene da će do kraja godine doći do ozbiljnog porasta u potrošnji sirove nafte. Naime, nakon stagniranja privrede zbog pandemije, ona počinje da se oporavlja, posebno u Kini i Americi, što nagoveštava i veću potražnju za crnim zlatom, što bi moglo da znači i trend daljeg rasta sirove nafte ali i njenih derivata.

I pored ovakvih trendova, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kažu da narednih meseci ne treba očekivati značajne korekcije u maloprodajnim cenama goriva.

„Cena sirove nafte uz manje oscilacije zaista ima trend rasta tokom aprila i maja, ali to ni blizu nije isti rast koji je zabeležen od 30. oktobra do 7. marta. Promene cene u maloprodaji su poslednja dva meseca veće jer je u drugoj polovini marta gorivo poskupljivalo kao posledica naglog skoka cene sirove nafte koji je trajao do 7. marta“, kaže za “Blic Biznis“, Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS.

Kako dodaje, sadašnja kretanja na globalnom tržištu nafte ne ukazuju da bi u narednom periodu mogle da nastupe tako velike promene u ceni goriva kakve smo doživeli u poslednjih godinu i po dana, ali manje korekcije oba smera su moguće.

„Cena sirove nafte se relativno stabilizovala, što se očekuje i za cenu goriva. Promena cene goriva u oba smera je posledica promene troškova naftnih kompanija.Tako smo prošle godine zabeležili strmoglavi pad cene benzina i dizela kao posledica naglog smanjenja cena sirove nafte“, ocenio je Mićović.

Slično mišljenje ima i profesor Goran Radosavljević, generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

„Ne očekujem da će povećanje cena derivata nafte biti osetnije. Narednih godinu dana, očekujem blagi rast cena i potrošnje, ali ne očekujem da prosečna cena pređe nivo iz 2019. godine, od oko 65 dolara po barelu. U međuvremenu, pošto je tržište još uvek osetljivo, dešavaće se blagi poremećaji i oscilacije cene. Od sredine marta do sredine aprila ove godine, cena sirove nafte tipa Brent je rasla sa 61 dolar, na 70 krajem meseca, da bi opet pala nedelju dana kasnije na 61 dolar, a sredinom aprila skočila na 65 dolara po barelu“, navodi Radosavljević.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare