Foto: Shutterstock

Broj firmi u Srbiji koje su osnovali ruski i ukrajinski državljani dostigao je skoro 5.000. Zbog toga su i cene zakupa poslovnih prostora, paralelno sa kirijama za stanove, rasle. Sada se i cene ovih nekretnina, kao i cene stanova, polako hlade, a najtraženije su kancelarije na Novom Beogradu. Sa druge strane, lokali, koji Rusima, a očigledno i našim državljanima nisu preterano zanimljivi, uglavnom stoje prazni, a tražnja opstaje jedino za onima u najužem centru grada.

Većina firmi koje su otvorili državljani ovih zemalja pripadaju IT industriji, pa stoga ne čudi što su upravo kancelarijski prostori njihova glavna meta. Takođe, najveći broj firmi registrovan je u Beogradu, pa je zbog toga tržište u glavnom gradu bilo najpogođenije povećanom tražnjom i skokom cena poslovnih prostora.

Međutim, u odnosu na oktobar, kada je bio najveći pik priliva ruskih državljana u Srbiju i kada je tržište nekretnina u Srbiji bilo potpuno uzburkano, situacija je sada malo bolja.

Prema rečima agentice za nekretnine Katarine Lazarević, tržište poslovnih prostora se stabilizovalo u odnosu na raniji period kada su cene bile u porastu. 

„Tržište se jeste stabilizovalo i cene su krenule nadole. Interesovanje za poslovne prostore i dalje postoji, ali samo kada je reč o zakupu, kupoprodaja nije toliko zastupljena“, kaže Lazarević za Nova.rs.

Pročitajte još:

Prema rečima naše sagovornice, većina firmi traži luksuzne kancelarije i to uglavnom na Novom Beogradu, budući da tu ima dovoljno i parkinga, a i u okviru kompleksa zgrada postoje drugi važni sadržaji, poput prodavnica.

Ovu priču potvrđuje i agentica Davorka Tasić.

„Situacija kod poslovnih prostora je slična sa onom koju trenutno imamo sa stanovima. Kirije su rasle u oktobru, sada su krenule da padaju. Tako je i cena poslovnih prostora počela da pada“, navodi ona.

Lokale niko ne traži, osim na jednoj lokaciji

Obe naše sagovornice tvrde da je ponuda lokala ogromna, ali da ih, za razliku od kancelarija, niko ne traži.

Ipak, kako objašnjava Davorka Tasić, postoji jedna lokacija gde se i ovakvi poslovni prostori traže – Knez Mihailova ulica.

„Tu su lokali traženi i tu će uvek biti traženi. Osim te ulice, može se reći da donekle ima tražnje za nekim delovima Ulice kralja Milana i Bulevara kralja Aleksandra. Ali vidite i sami kada šetate gradom koliko lokala stoji prazno“, objašnjava Tasić.

Prema rečima Davorke Tasić, padaju cene zakupa stanova, poslovnih prostora takođe, ali kod jedne vrste nekretnina se cene i dalje "drže". "Reč je o garažama, a razlog je vrlo jednostavan – u Beogradu stalno manjka parking mesta", objasnila je ona.

Ponuda u oglasima

Cene zakupa kancelarija po jednom segmentu su slične kao cene stanova – najskuplji su oni u centru.

Tako je jedan prostor u Brankovoj ulici, površine 70 kvadrata, ponuđen po ceni od 800 evra, a 78 kvadrata kod Botaničke bašte za 1.000 evra. Prostor od 72 kvadrata u Ulici Zmaja od Noćaja mesečno košta čak 1.300 evra.

Kod Hrama Svetog Save 73 kvadrata mesečno koštaju 800 evra, a poslovni prostor od 70 kvadrata u Bloku 22 na Novom Beogradu može se iznajmiti za 700 evra mesečno.

Lokali, uprkos maloj tražnji, koštaju mnogo.

Tako se lokal u Ulici Jove Ilića na Voždovcu, površine 72 kvadrata, izdaje za 1.300 evra mesečno.

Sa druge strane, na traženoj lokaciji, u Knez Mihailovoj ulici, cene zakupa lokala dostižu astronomske iznose. Tako jedan od 80 kvadrata mesečno košta 2.400 evra, a jedan od 60 kvadrata, u kom su se uglavnom nalazili restorani i kafići, čak 5.000 evra.

BONUS VIDEO Novi Sad povlači nogu: Hoće li nekretnine u Srbiji pojeftiniti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar