Nakon velikog i naglog poskupljenja cene izdavanja stanova, čini se da se u pojedinim beogradskim opštinama situacija blago stablizuje. Dve prestoničke opštine koje su zabeležile pad kirija u odnosu na prošli mesec su Savski venac i Stari grad.

U svim beogradskim opštinama zabeležen je porast kirija u proteklom mesecu, a najznačjnije je u prigradskoj opštini Surčin gde je iznajmiti stan skuplje za viđe od 10 odsto nego pre mesec dana.

Nakon Surčina, nešto veća poskupljenja beleže se u sledećim opštinama:

Grocka 9,69

Obrenovac 6,84%

Ipak, nisu sve vesti tako loše.

PROČITAJTE JOŠ

Pojeftinjenje beleže Savski venac gde je kirija pojeftinila 4,30% i sada he 18,16 evra po kavdratu, dok je u opštini Stari grad sada jeftinije za 2,05% u sada iznosi 15,66 evra po kvadratnom metru,  pokazuju podaci na sajtu mojanekretnina.rs.

Blago pojeftinjenje kirija u Novom Sadu 

Kada su cene izdavanja u pitanju, došlo je do povećanja cena od +1.53% u odnosu na prethodni mesec.

Najveći skok je zabeležen u Kragujevcu (+2,91%) gde stanarina za prosečan dvosoban stan iznosi 265€, Beogradu (+2,11%) 700€, Nišu (+1,81%) 337€, dok je cena stanarina u Novom Sadu opala u odnosu na prethodni mesec (-0,18%) gde je cena izdavanja prosečnog dvosobnog stana 516€.

Podsetimo, prošle godine cene kirija počele se da divljaju.

U piku tog poskupljenja, stan koji je do tada koštao 400 evra, stanodavci su iznjamljivali za 1.000 evra.

Dobre vesti za podstanare

„Korekcija tržišta nadole je već počela. Ranije smo imali situaciju da se stan od 80 kvadrata na Altini izda za 1.500 evra, to je bilo tad i nikad više. Još jedan primer je taj da su stanovi u centru od 30 kvadrata bili izdavani za 1.000 evra, sada se izdaju za, recimo, 600. Ovo, međutim, ne znači da su kirije pale za 40 odsto, jer zavisi od slučaja do slučaja. Ipak, rekao bih da su cene u odnosu na onaj pik u oktobru kada je bio veliki priliv Rusa pale za enkih 15 do 20 odsto“, rekao je nedavno za Nova.rs Uroš Jovanović iz agencije „Art nekretnine“,

BONUS VIDEO: Ko će zaustaviti nerealan rast kirija_ – gosti Dušan Uzelac, Marija Grahovac, Sergej Laban

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar