Foto: Shutterstock

Već skoro godinu dana na tržištu nekretnina u Srbiji vlada pravi haos – kvadrat je sve skuplji, a ni podstanari nisu prošli ništa bolje, s obzirom na to da su i kirije porasle. Ipak, prognoze agenata za nekretnine nisu više baš toliko pesimistične. Dok će cene stanova u novogradnji nastaviti da skaču, dobra vest je da podstanari ipak mogu malo da odahnu – cene rente već padaju, a tako će biti dokle god u Beograd ne budu dolazile velike grupe dobrostojećih Rusa.

Kako za „Novu“ kaže agent za nekretnine Katarina Lazarević, po svemu sudeći, kupovina stana, pogotovo u novogradnji, i dalje će za brojne građane ostati luksuz.

Katarina Lazarević Foto: Nova

„Sve dok je veliki priliv zainteresovanih kupaca, bilo da su oni stranci ili samo građani koji nisu iz Beograda, dakle sve dok vlada velika tražnja, cene neće padati. Baš suprotno, i u narednom periodu može da se očekuje blagi rast cena“, kaže Lazarević za „Novu“.

Ona ističe da je tražnja tolika da se stanovi prodaju gotovo odmah po oglašavanju.

PROČITAJTE JOŠ

Lazarević ističe da trenutno među kupcima vlada veće interesovanje za novogradnju, a posebno su popularni stanovi u zgradama koje imaju garažu. Takođe, kaže naša sagovornica, stanovi u novogradnji znatno su skuplji nego u starogradnji.

Foto: Shutterstock

„Trenutno potrencijalni kupci ipak mogu da nađu stanove u starogradnji po pristojnim cenama. Njih, doduše, nema mnogo i uglavnom su manji. Oni čija je cena korektna, uglavnom su jednoiposobni“, kaže sagovornica „Nove“.

Ipak, naša sagovornica dodaje da se ovakvi stanovi brzo prodaju, već posle dva dana po oglašavanju.

Istog je mišljenja i Nikola Čobić iz agencije „City expert“, koji ističe da cene u novogradnji i dalje rastu, ali da je situacija ipak nešto bolje kada je u pitanju starogradnja.

Foto:privatna arhiva

„Cene stanova u starogradnji trenutno stagniraju. Ipak, prema svemu sudeći, moraće da se smire, da padnu, kako bi potencijalni kupci uopšte imali želju za kupovinom, s obzirom na to da je novogradnja trenutno daleko popularnija“, kaže Čobić.

Šta će biti sa cenama rente?

Za razliku od stanova u prodaji, za čije cene agenti nemaju toliko optimistične prognoze, Katarina Lazarević ima dobru vest za podstanare.

Foto: Shutterstock

„Kada je u pitanju zakup stanova, tražnja je opala, pa se već sada vidi i blagi pad cena. Da li će se one vratiti na onaj stari nivo, na kojem su bile pre dolaska Rusa u Srbiju, to ćemo još da vidimo“, kaže ona.

Čobić takođe ističe da se situacija na tržištu, kada je u pitanju zakup stanova, stabilizovala.

„Poslednji pik je bio u oktobru, eventualno prvoj polovini novembra, kada su cene bile astronomske. Trenutno su cene niže, svakako ne 30 odsto niže, koliko su bile pre početka rata u Ukrajini, ali recimo da su između tog prvog pika i poslednjeg, jesenjeg“, kaže Čobić za „Novu“ i dodaje da će cene zakupa nastaviti da padaju sve dok Rusi ponovo ne krenu „da kupuju avionske karte za Beograd“.

BONUS VIDEO Kirije rastu, zakupe im otkazuju: Imaju li podstanari pravo na zaštitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare