Nemačka frabrika Gruner koja ima pogone u Vlasotincu mesecima unazad masovno otpušta radnike. Ako je verovati zvaničnim saopštenjima firme, stotinak radnika već je “otpalo” od aprila, a priprema se još 70 otkaza. I dok mnogi strepe za svoj posao, postoje radnici koji su uveliko dobili otkaz, a obećane otpremnine im još uvek nisu isplaćene.

Kako za Nova.rs kaže jedna od bivših radnica koja je tada ostala bez posla, njoj do danas nije isplaćen ni dinar obećane otpremnine.

“Otkako su krenuli sa otpuštanjima, nas 40 koji smo otpušteni u isto vreme nismo dobili ništa. Obaveštenje sa oglasne table o isplati otpremnina, naravno nije ispunjeno”, priča nam ova bivša radnica.

Zbog čega su ostali uskraćeni za otpremnine, niko od njih ne zna, jer nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje.

Redakcija portala Nova.rs kontaktirala je Gruner, kako bismo dobili informacije o neisplaćenim otpremninama. Odgovor nismo dobili do objavljivanja ovog teksta.

Novi otkazi

Kako je Gruner saopštio, zbog nedostatka tražnje i smanjene proizvodnje, 70 radnika ostaće bez posla. Zaposleni, međutim, tvrde da je već 50 radnika poslato na godišnje odmore i da im je rečeno da se više ne vraćaju.

Među tim radnicima i majstora i poslovođa.

PROČITAJTE JOŠ

Iz Grunera je navedeno da je kompanija u skladu sa zakonom donela Predlog programa za rešavanje viška zaposlenih, te da je po zakonu sprovela i evaluaciju zaposlenih.

Foto: Nova

Kako je precizirano, utvrdili su listu zaposlenih koji predstavljaju višak, a sve uz saradnju Nacionalne službe za zapošljavanje koja je pratila ceo postupak.

Dodali su i da će svim zaposlenima biti isplaćena otpremnina, iako ni oni koji su još u maju ostali bez posla nisu dobili novac koji im pripada.

Kako je portal Nova.rs tada pisao, rukovodstvo fabrike u Vlasotincu obavestilo je svoje radnike da je pala odluka – 67 radnika ostaje bez posla.

Foto:Privatna arhiva

Radnici su o toj odluci bili obavešteni preko oglasne table na koju je okačena skužbena beleška o utvrđivanju radnika.

40 “kvarnih” otkaza i nula dinara otpremnine

U maju je 40 radnika ostalo bez posla u ovoj fabrici, a rukovodstvo Grunera najavilo da će ukupan broj otpuštenih biti 67.

Njih je pozvala sekretarica, dala im papire koje treba da potpišu, a kako su radnici stalno potpisivali različite dokumente, često u vezi sa obukama, svi su potpisali bez obraćanja mnogo pažnje na to šta potpisuju.

Tek kada su radnici istupili u medije, na istoj oglasnoj tabli istaknuto je obaveštenje da će svima biti isplaćene stimulativne otpremnine.

Tri (vraćena) miliona evra od države

Kako je Nova.rs već pisala, fabrika Gruner potpusala je sporazum sa opštinom Vlasotince, kojim se obavezala da zaposli 200 radnika. Pored toga, deo ugovora obevazao je Gruner da, u periodu od pet godina, nikoga od tih 200 radnika ne otpusti.

Fabrika Gruner Foto:Predsedništo Srbije/Dimitrije Goll

Ovaj uslov Gruner je dobio jer je, pored državnih subvencija od 3,2 miliona evra, dobio i zemljište od opštine. U slučaju kršenja ugovora, Gruner je u obavezi da plati ustupljeno zemljište po tržišnoj ceni.

Fabrika Gruner Foto:Predsedništo Srbije/Dimitrije Goll

Gruner je ugovor počeo da krši u aprilu, kada je bez posla ostalo četrdesetak radnika.

Oni su tada ispričali da su otpušteni “na prevaru i pod ucenama”, a niko nije bio pošteđen – otkaz je dobila i samohrana majka, kao i čovek kojem je ostalo još samo nekoliko dana do invalidske penzije.

Trend otkaza nastavio se i u maju.

Nakon pisanja našeg portala, u maju, oglasio se i Gruner, odakle su nam rekli da će deo novca od subvencija vratiti državi.

Foto: Nova

Fabriku Gruner pitali smo i da li su vratili novac, ali ni na ovo pitanje nismo dobili odgovor do zaključenja teksta.

BONUS VIDEO Dobili subvencije od 3,2 miliona evra pa otpustili ljude: Kompanije „Gruner“ prekršila ugovor i planira da vrati deo novca u budžet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar