Za 1,7 miliona penzionera u Srbiji penzije su povećane za devet odsto. Ekipa portala Nova.rs razgovarala je sa penzionerima u Beogradu, koji su podeljenog mišljenja - nekima će povećanje značiti mnogo, neki ga, usled svih poskupljenja neće ni osetiti. Otkrili su nam i da se, usred zlatnog doba o kojem svakodnevno slušamo, najviše odriču – hrane.

Penzija će biti povećana za devet odsto za sve penzionere u Srbiji, a ovo je prvo od dva najavljena povećanja penzija. Sledeće povećanje od 12,1 odsto sledi u januaru, nakon kojeg će penzije biti veće za 20,1 odsto, i to u periodu od dva meseca. U novom iznosu, penzije će po prvi put biti isplaćene u decembru.

Pitali smo beogradske penzionere koliko će im ovo povećanje značiti, a mišljenja su podeljena – nekima će značiti mnogo, a neki neće ni osetiti da imaju koju hiljadu dinara više u mesečnom budžetu.

Foto: Shutterstock

Jedan penzioner sa kojim smo razgovarali kaže da će mu ovo povećanje sigurno značiti.

PROČITAJTE JOŠ

„Najveći deo penzije mi ode na hranu i za unuke“, kaže kroz osmeh naš sagovornik i dodaje da postoje stvari kojih je morao da se odrekne, ali je bitno „da su svi živi i zdravi“.

Ipak, ne misle svi penzioneri da će im povećanje preterano značiti. Tako jedan Beograđanin kaže za Nova.rs da mesečno prima svega 29.000 dinara, te ne zna da li će osetiti prvo povećanje od devet odsto. Najveći deo primanja, ovaj penzioner daje za osnovne potrepštine – hranu i lekove.

„Za lekove zapravo dajem više od pola. Svega sam se odrekao“, iskren je naš sagovornik.

On kaže da sada kupuje manje mesa, mleka, jogurta. Zapravo – manje svega.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Shutterstock

S druge strane, novopečeni penzioner, koji ne radi tek nešto više od godinu dana, kaže za Nova.rs da svako povećanje znači sada, kada sve oko nas poskupljuje, a pogotovo hrana, koja predstavlja njegov najveći izdatak.

„Odrekao sam se uglavnom putovanja, a bitno je da za hranu imam“, kaže sagovornik našeg portala.

Upitana da li će joj značiti povećanje penzije od devet odsto, jedna penzionerka kratko odgovara: „Pa i ne baš“.

„Pola penzije mi ode na lekove, a druga polovina na sve ostalo. Svega sam se odrekla“, podelila je ona sa nama.

Još jedan penzioner ističe da će mu povećanje penzije značiti, a kaže da najviše novca na mesečnom nivou od penzije izdvaja za stanarinu i račune.

Foto: Shutterstock

Ipak, njegov sugrađanin sa kojim smo takođe razgovarali nije saglasan. Naime, on smatra da će povećanje penzije od devet odsto teško osetiti, s obzirom na to da da su porasle cene svega. Značiće, smatra on, ali sa zakašnjenjem.

„Najviše dajem na hranu. Nije neka velika penzija, ali potrošnja mora malo da se manji, najviše za hranu“, kaže naš sagovornik i kroz osmeh dodaje da, ako ništa drugo, barem ćemo biti zdravi jer jedemo manje.

Razgovarali smo i sa Beograđankom koja ne prima penziju, ali je njen suprug penzioner, i upravo od njegove penzije žive. Kako kaže, penzija je mala i njih dvoje jedva spajaju kraj s krajem.

„Mnogo čega smo morali da se odreknemo. Poskupljenja su veoma velika, jedva izdržavamo. Ako moramo, radimo i nešto sitno sa strane“, podelila je ova Beograđanka sa ekipom portala Nova.rs.

Kolike će biti penzije?

Prilikom isplate penzije u decembru, stariji građani Srbije dobiće veći iznos nego do sada, ali se ni taj iznos neće dugo zadržati, s obzirom na to da je naredno povećanje penzija najavljeno već za početak godine. Sada su penzije veće za devet odsto, a u januaru sledi novo uvećanje, od 12,1 odsto.

narodna banka, falsifikati
Foto: Profimedia.rs

Tako će prosečna penzija, koja je prema podacima iz avgusta iznosila 30.965 dinara, sada biti 33.751, odnosno 2.786 dinara viša. Kada se na to doda januarsko povećanje, prosečna penzija će iznostiti 37.834 dinara, odnosno za tačno 4.000 više.

Što se tiče penzionera sa najmanjim mesečnim primanjima, oni su do sada živeli sa svega oko 10.000 dinara. Oni će, nakon povećanja u novembru i januaru, imati mesečna primanja tek nešto viša od 12.000, odnosno penzije će im biti veće za oko 2.200 dinara. Oni penzioneri čija su mesečna primanja između 10.000 i 15.000 dinara, imaće penzije za oko 3.300 dinara veće. Inače, oni čine oko 11,5 odsto ukupnog broja penzionera u Srbiji.

Čak 260.000 najstarijih građana naše države živi sa primanjima od 15.000 do 20.000 dinara, a oni će, zaključno sa januarskim povećanjem, mesečno dobijati do 4.000 više. Inače, ovo je najveća grupa penzionera u Srbiji.

Starački dom, penzioneri, dom za stara lica
Foto: Shutterstock

Svega oko 1.000 penzionera ima mesečna primanja od 155.515 dinara dobiće povećanje od 34.500.

Kada su u pitanju poljoprivredni penzioneri, sa primanjima od oko 13.200 dinara, oni mogu da očekuju povećanje od 2.900 dinara.

BONUS VIDEO Penzionera sve manje