Foto: Shutterstock/balcan_cat, Nova.rs

Od marta ove godine, odnosno otkako je počeo rat u Ukrajini, stalno se govori o kirijama koje su u Beogradu, ali i mnogim drugim gradovima, dostigle astronomske iznose, i do 1.000 evra u centru grada. Za mnoge je to nedostižna suma, pa smo istražili najjeftinije opcije za iznajmljivanje stanova u Beogradu.

Jeftiniji stanovi mogu uglavnom da se pronađu na periferiji grada, što je pravilo koje važi oduvek. Mađutim, kako za Nova.rs ističe agentica za nekretnine Katarina Lazarević, to su uglavnom „neuslovni“ stanovi.

Pročitajte još:

„Reč je o stanovima na periferiji Beograda, u naseljima poput Rakovice, Žarkova… Jako je teško smestiti se. Mene je juče jedna žena pitala gde može da nađe stan sa budžetom od 250 evra, ja sam joj rekla da to uopšte ne mogu da nađem“, ističe naša sagovornica.

„Ono što naša država treba da uradi i što mi očekujemo je da se ipak krene u gradnju nekih stanova, ne socijalnih, ali onih u kojima bi se smeštali mladi ljudi, bilo da rade ili studiraju i da zakupnina bude po beneficiranim cenama“, navodi Lazarević.

Priču da su kirije manje što se više udaljavamo od centra grada potvrđuje i Nikola Čobić iz agencije City Expert.

„Naravno da to kako je namešten stan igra veliku ulogu u formiranju cene, kao i lokacija na kojoj se nalazi. Istina je da u poslednjih mesec i po dana postoji blag pad cena jer prosto ne dolazi više toliko Rusa, ali daleko od toga da su se vratile na period pre marta. Ali svakako važi pravilo: širi centar i periferija – lošiji stanovi i niža kirija“, ističe Čobić i zaključuje:

„Ako hoćete povoljnije kirije – moraju da se menjaju bar dva autobusa do centra grada. Teško da recimo studenti sada sebi mogu da priušte da mogu do fakulteta da stignu peške“.

A šta kažu oglasi?

Na sajtovima za oglašavanje nude se stanovi već od 150 evra, pa tako za ovaj novac može da se nađe garsonjera od 18 kvadrata u Filmskom gradu ili, recimo, jednosoban stan od 32 kvadrata u naselju Braće Jerković.

Foto:Shutterstock/hiv360

Za 180 evra stanodavci izdaju stan na Julinom brdu površine 33 kvadrata, ali je „caka“ u tome što se stan nalazi u kući, što mu svakako obara cenu, a za 10 evra više može se iznajmiti garsonjera od 20 kvadrata na Lekinom brdu.

A jedna garsonjera od 20 kvadrata na Žarkovu nudi se i za 200 evra.

BONUS VIDEO Kirije rastu, zakupe im otkazuju: Imaju li podstanari pravo na zaštitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare