Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Firma Aleksandra Kajmakovića, poznatijeg kao Aca Bosanac, “Eureka bar” u februaru je na licitaciji ponudila najvišu sumu za kupovinu poslovnog dela Geneks kule – 20 miliona evra. Prema ugovoru, poslednji rok za uplatu novca je danas, ali je Bosanac tražio da bude produžen. O tome odlučuju poverioci. Trenutna situacija je dva prema jedan za odbijanje zahteva "Eureka bara", čeka se još izjašnjenje Poreske uprave. Potencijalno rezultat može biti izjednačen, pa se postavlja pitanje šta se dešava u tom slučaju.

Ako se Poreska uprava oglasi i izjasni da je za produženje roka za uplatu iznosa za kupovinu firmi “Eureka bar”, rezultat će biti nerešen.

U tom slučaju, budući da Odbor poverilaca ima paran broj članova, krajnju odluku će doneti predsednik odbora poverilaca.

Pročitajte još:

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da, prema saznanjima Nova.rs, kao predsednik odbora postupa upravo predstavnik kompanije LHB AG – koja se izjasnila kao saglasna sa produženjem roka.

Prema tome, jasno je da bi u slučaju nerešenog rezultata ova kompanija mogla da donese odluku da se rok firmi “Eureka bar” za isplatu sume od 20 miliona evra ipak produži.

Ukoliko, ipak, zahtev „Eureka bara“ ne bude izglasan, kompanija će biti u obavezi da danas uplati 2,4 milijarde dinara (preko 20 miliona evra) ili će izgubiti pravo na povraćaj depozita koji je uplaćen kako bi uopšte učestvovali na javnom nadmetanju, a koji iznosi 834,68 miliona dinara ili nešto više od sedam miliona evra.

A ukoliko ugovor sa „Eureka barom“ o kupovini Geneks kule bude raskinut, na potpisivanje će biti pozvan drugoplasirani na javnom nadmetanju – kompanija „Samers“.

Nova.rs je povodom izjašnjavanja u vezi sa zahtevom „Eureka bara“ kontaktirala i zastupnicu Poreske uprave kao člana Odbora poverilaca Geneksa, koja je rekla da nema ovlašćenja da podeli informacije o eventualnoj odluci Poreske uprave.

Ko je Aca Bosanac? 

Aleksandar Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac, javnosti je poznat kao vlasnik brojnih ugostiteljskih objekata u Beogradu, a dovođen je i u vezu sa kontroverznim biznismenom Predragom Rankovićem Peconijem.

U Kajmakovićevom vlasništvu se nalaze restoran „Temperament“ koji se nalazi u Beton hali, potom noćni klub „La Fayette“ u Karađorđevoj ulici, klub „Kasina“ na Terazijama. Takođe, on poseduje i hotel „Kasina“, zatim klub „Teatro“ u Sarajevskoj ulici, te splav „Port“ kod Ušća. Spisak se ovde ne završava, s obzirom na to da je Kajmaković vlasnik i kafića „Boutique“ i ekskluzivnih apartmana pod istim imenom, a u Skadarliji drži „Tri šešira“, „Dva goluba“ i „Zlatni bokal“.

Takođe, Kajmaković je vlasnik i „Kafe Teatra“ na Trgu Republike koji je sastavni deo prostora koje je koristilo pozorište „Boško Buha“, a oko čije se sudbine i eventualnog preseljenja u Beograd na vodi podigla velika prašina u javnosti.

Još jedna Kajmakovićeva firma „Beojana“ takođe poseduje kvadrate na Trgu republike. Reč je o 995 kvadrata poslovnog prostora kulture. Mediji su ranije pisali da je „Beojana“ vlasnik bioskopa Jadran.

Podsetimo, ime Aleksandra Kajmakovića se dovodi i u vezu sa kontroverznim biznismenom Predragom Rankovićem Peconijem.

Takođe, Kajmaković je 2021. godine bio uhapšen zbog sumnje da je sarađivao sa Veljkom Belivukom. Kajmaković se tada sumnjičio da je prao pare za Belivuka i da je koristio „usluge“ njegovog obezbeđenja, kao i to da je njegove firme vodio na svoje ime, ali za to nije optužen.

BONUS VIDEO Ko je Kajmaković koji je kupio Geneksovu kulu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar