Ruska salata Foto:Shutterstock

Za većinu Srba glavni simbol Nove godine nisu ni Deda Mraz ni jelka, već ruska salata. Ovaj gurmanski užitak pravi se i jede u enormnim količinama tokom praznika. Tokom 2022. godine sve je poskupelo, pa i ruska salata, a za veliki broj građana Srbije to će biti najjači praznični udarac na džep.

Portal Nova.rs uporedio je cene sastojaka od kojih se pravi ruska salata, reč je o istim proizvodima, istih proizvođača, u istim prodavnicama u Beogradu.

Foto: Shutterstock/bibiphoto

Prvi sastojak, majonez, u pakovanju od 285 mililitara, pre godinu dana koštao je 148 dinara. Sada isti proizvod košta 180 dinara, što znači da je majonez za godinu dana poskupeo 21,62 odsto.

Zamrznuta mešavina povrća za rusku salatu, u pakovanju od 450 grama, prošle godine koštala je oko 140 dinara. Trenutno, ovaj proizvod košta 175 dinara. Dakle, za godinu dana, glavni sastojak omiljenog recepta mnogih građana naše države, poskupeo je čak 25 odsto.

PROČITAJTE JOŠ

300 grama šunke za rusku salatu koštalo je, pre tačno godinu dana, oko 240 dinara. Sada, za istu količinu potrošači treba da idzvojte 257 dinara. Dakle, šunka je skuplja za oko sedam odsto.

Kiseli krastavci, u tegli od 680 grama, prošle godine pred praznike koštali su 188 dinara. Sada, tačno godinu dana kasnije, cena ove vrste zimnice nešto je viša. Naime, za istu količinu proizvoda potrošači sada treba da plate 243 dinara. To znači da su kiseli krastavci za godinu dana poskupeli skoro 30 odsto.

Međutim, recepti sa interneta kažu da će 100 grama kiselih krastavaca biti sasvim dovoljno za rusku salatu. Stoga, ova količina je prošle godine u ovo vreme koštala 27 dinara, dok ove godine košta oko 35 dinara.

Ni jaja, još jedan sastojak ruske salate, nije odoleo poskupljenjima.

Foto: ﹏﹏﹏﹏﹏ / Shutterstock

Pre godinu dana, pakovanje od 10 jaja koštalo je 170 dinara, odnosno 17 dinara po komadu. Međutim, cena ove, za mnoge osnovne životne namirnice, znatno je skočila. Tako sada, pakovanje od 10 jaja istog proizvođača košta čak 230 dinara, što je 23 dinara po komadu.

Jaja su zapravo „šampion“ u poskupljenjima na ovoj listi sastojaka, s obzirom na to da su poskupela za 35 odsto, i to za samo godinu dana.

Međutim, prema većini recepata koji su dostupni na internetu, za rusku salatu potrebna su četiri jajeta. To znači da je odgovarajuća količina prošle godine koštala 68, a ove godine je 92 dinara.

Ruska salata
Foto: Shutterstock

Dakle, za sve ove sastojke, pred prošlogodišnje praznike potrošači su izdvajali oko 623 dinara. Sada, kada je sve poskupelo, ovi sastojci potrošače koštaju oko 740 dinara. Dakle, jedno od najpopularnijih prazničnih jela u Srbiji, poskupelo je, za samo godinu dana, skoro 20 odsto.

BONUS VIDEO Jabuke, orasi i krompir najskuplji u Šapcu: Skupo je jako, narod nema para

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare