Foto: Dunja Marić/Nova.rs; shutterstock

Cene hrane u Srbiji mesecima divljaju, a samo u poslednjih mesec dana, poskupeli su pojedine vrste mesa i mlečnih proizvoda. Ipak, mnoge će ostaviti zatečenim podatak da je prethodni mesec u odnosu na ostatak godine, bio prilično "miran", pa cene nisu drastično skakale, a mnoge su stajale u mestu.

Ipak to što u poslednjih mesec dana nije bilo nekih dramatičnijih poskupljenja osnovnih namirnica, većinu građana ne teši, pošto je sve već dovoljno poskupelo. Kada sagledamo širu sliku i trenutne cene uporedimo sa cenama od pre pet meseci, jasno je da je ipak poskupelo sve.

Redakcija portala Nova.rs poredila je cene hrane ode jula, svakog 20. u mesecu. Poredili smo cene proizvoda istih proizvođača u istoj prodavnici jednog lanca marketa u Beogradu.

Meso

Cene pojedinih vrsta mesa su ograničene uredbom Vlade Srbije. Međutim, uprkos ograničenju, meso je, za mnoge građane Srbije, već preskupo, te se sve ređe nalazi na trpezi.

Tako je cena za kilogram svinjskog buta ograničena na maksimalno 750 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, kada smo počeli da pratimo cene, 20. jula, ova vrsta mesa je koštala 709 dinara, što znači da je i pored uredbe, svinjski but za pet meseci poskupeo 5,78 odsto.

Foto: Dunja Marić/Nova.rs

Tokom prethodnih mesec dana nije se menjala cena junećeg buta.

Foto: Dunja Marić/Nova.rs

Međutim, ovo je jedan od proizvoda čija je cena već dovoljno visoka. Naime, kilogram junećeg buta košta 1.300 dinara.

Čak i tokom prethodnih nekoliko meseci, juneći but nije poskupljivao.

Izuzetak je avgust, kada je koštao 1.360 dinara, odnosno 60 dinara više u odnosu na jul, ali se cena već u septembru vratila na prvobitnih 1.300.

Pileća krilca takođe su, barem u prethodnih mesec dana, uspela da odole poskupljenjima.

Meso piletina
Piletina Foto:EPA-EFE/RAMON VAN FLYMEN

Isto kao i u novembru, cena po kilogramu je i u decembru bila 350 dinara.

Međutim, ova vrsta mesa, inače jedna od najjeftinijih, za pet meseci je poskupela 18,64 odsto. Preciznije, u julu su krilca koštala 295 dinara po kilogramu.

S druge strane, pileći file je poskupeo.

Tako kilogram ovog mesa sada košta 830, a pre tačno mesec dana, koštao je 800 dinara.

Dakle, za mesec dana je pileći file poskupeo 3,75 odsto, dok je u julu, pre tačno pet meseci, kilogram ovog mesa koštao 792 dinara.

Mlečni proizvodi

Iako je mleko jedna od namirnica koja je u poslednje vreme najviše poksupela, njegova cena se u poslednjih mesec dana nije menjala. Litar dugotrajnog mleka od 2,8 odsto mlečne masti košta 150 dinara. Međutim, cena ovog proizvoda mesecima je bila zamrznuta, a kada je prestalo važenje uredbe koja ju je kontrolisala, potrošače je u prodavnicama sačekala prava eksplozija cena. Naime, do kraja septembra, ova vrsta mleka mogla je da košta najviše 129 dinara po litru.

Foto: Dunja Marić/Nova.rs

Sada je mleko 16,28 odsto skuplje.

Međutim, ovo poskupljenje nije došlo za dva meseca, već odmah nakon što je Vlada ukinula uredbu. Tako je cena mleka drastično skočila za samo jedan dan.

Jogurt za mesec dana na prvi pogled nije poskupeo drastično – umesto 165, kilogram gustog jogurta sada košta 170 dinara. Ovo je poskupljenje od oko tri odsto. Međutim, pre samo pet meseci, njegova cena je iznosila 135 dinara, što je poskupljenje od skoro 26 odsto.

Osnovne životne namirnice

Cene pojedinih osnovnih prehrambenih proizvoda već duže od godinu dana nisu slobodno formirane, jer ih određuje Vlada. Tako brašno, ulje i šećer, u okviru Uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, ne menjaju cene.

Foto: Dunja Marić/Nova.rs

Dva tipa brašna, T-400 i T-500 već mesecima koštaju maksimalno 84,7, odnosno 78,65 dinara po kilogramu.

Ograničena je i cena suncokretovog ulja. Litar ovog proizvoda, nakon što je uredba izmenjena, košta 220 dinara. Do pre dva meseca, maksimalna cena bila je 200 dinara. To znači da potrošači sada flašu ulja plaćaju deset odsto više.

Foto: Dunja Marić/Nova.rs

Kilogram kristal šećera, zahvaljujući uredbi, može da košta maksimalno 115 dinara. Međutim, u prethodnih nekoliko meseci, cena ovog proizvoda se menjala se nekoliko puta. Tako je u julu šećer koštao maksimalno 97 dinara, u avgustu 103, septembru 110 dinara. Na trenutnom nivou, šećer je od kraja oktobra. To znači da je, uprkos uredbi, šećer za samo pet meseci poskupeo 18,56 odsto.

Foto: Dunja Marić/Nova.rs

Pakovanje od 10 jaja trenutno košta 230 dinara, a na tom nivou je od oktobra.

Međutim, pre toga su jaja koštala 210 dinara, što je poskupljenje od 9,52 odsto.

Kilogram krompira već mesecima košta 120 dinara – još od avgusta.

Kako čuvati krompire? Foto: Manuel Filiberto Ordieres Garcia / Alamy / Alamy / Profimedia

U julu je ovo povrće koštalo 100 dinara po kilogramu.

To je 20 odsto više za nekoliko meseci, ali je krompir jedna od namirnica koja je, u dužem vremenskom periodu, od godinu dana, drastično poskupela.

Tako je prošle godine krompir koštao 65 dinara, što je poskupljenje od čak 84,62 odsto. Ipak, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković u avgustu je iznela drugačije podatke, a dala je i objašnjenje za ovaj astronomski rast cena.

„U pandemiji je smanjena potrošnja te vrste namirnica. Imamo da je krompir poskupeo 152 odsto. Kada je prošla pandemija ljudi su počeli da organizuju svadbe i slavlja i povećana je potrošnja i to je pored suše i drugih faktora dovelo do rasta cena“, objasnila je Tabaković.

BONUS VIDEO Anketa – Pitali smo građane, šta su primetili da je najviše poskupelo na pijaci?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare