Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Japanska korporacija Toyo Tire otvorila je u Inđiji fabriku automobilskih guma, u koju je uložila 382 milona evra. U toj fabrici će se proizvoditi od pet miliona do deset miliona guma premijum klase godišnje za tržišta Evrope, Bliskog istoka, Afrike i Severne Amerike.

Fabrika u Inđiji, u kojoj je zaposleno 560 radnika, prva je grinfild investicija Toyo Tire u Srbiji, ali i u čitavoj Evropi, u kojoj će se proizvoditi brendovi „Toyo Tires“ i „Nitto“.

To je i najveća japanska investicija u Srbiji do sada.

U fabrici u Inđiji primenjivaće se inovativne tehnologije u procesu rada, uz poštovanje najviših svetskih standarda u zaštiti životne sredine i energetske efikasnosti.

Predviđeno je da izvoz iz Inđije, kako je najavljeno na početku radova na gradnji fabrike u decembra 2020, bude na nivou od 240 miliona evra.

Opština Inđija je obezbedila zemljište površine 63 hektara i neophodnu infrastrukturu.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, generalni direktor korporacije Toyo Tire Takaši Šimicu i ambasador Japana u Srbiji Takahiko Katsumata.

Vučić je rekao da će to biti najbolja fabrika Toyo Tire u svetu i da su mu predstavnici kompanije potvrdili da žele da nastave da investiraju u Inđiji.

„Ovo je verovatno jedna od najboljih kompanija na svetu. Ovo menja Srbiju, menja nas. Meni je uvek najvažnije koliko se ljudi zaposli, drugi smatraju da je najvažnije da nema pritužbi, ali kao što vidite, sve je ispunjeno i sve funkcioniše“, rekao je Vučić.

On je dodao da je Vlada Srbije podržala subvencijom japansku investiciju i da očekuje da iz Srbije u svet odu najbolje gume.

Korporacija Toyo Tire je jedan od vodećih svetskih proizvođača guma više od 70 godina, sa sedam fabrika guma i četiri fabrike auto-delova, kao i skoro 13.000 zaposlenih širom sveta.

BONUS VIDEO: Turci zatvorili fabriku, obećali otpremnine koje nisu isplatili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare