Foto: N1

Nezadovoljni višegodišnjim stanjem u poljoprivredi, njenim stalnim urušavanjem i devastiranjem i bezbrojnim, neispunjenim obećanjima Vlade Srbije da će se situacija pokrenuti sa mrtve tačke, poljoprivrednici su rešili da osnuju svoj pokret i, kako najavljuju, izaći će i na izbore, preneo je portal Danasa. Kao i uvek inicijativa kreće iz Šumadije, a datum i mesto osnivanja pokreta i velikog sabora poljoprivrednika, po rečima organizatora skupa ima dvostruku simboliku.

Pokret poljoprivrednika Srbije osniva se u subotu, 19. avgusta, na Preobraženje, tačno u podne u selu Viševac kod Rače Kragujevačke, rodnom mestu Karađorđa, baš kod voždovog spomenika.

To je potvrdio Milan Milošević iz Rače Kragujevačke, koji je jedan od organizatora skupa i osnivanja Pokreta poljoprivrednika Srbije.

„Okupljamo poljoprivrednike iz cele Srbije sa ciljem da nam se pridruže u borbi za očuvanje sela. Prinuđeni smo na ovakav korak, da se aktivno uključimo u taj politički mulj i blato jer ne možemo više da dozvolimo da stalno neko odlučuje u naše ime. Mi više nemamo šta da izgubimo“, rekao je Milošević.

Po njegovim rečima, ideja osnivanja Pokreta poljoprivrednika naišla je na dobar prijem i odziv u čitavoj zemlji i potvrđen je dolazak poljoprivrednika iz velikog broja gradova, opština i mesta iz cele Srbije.

„Dolazak su potvrdili poljoprivrednici sa teritorija Kragujevca, Novog Sada, Vrbasa, Zrenjanina, Zaječara, Kraljeva, Inđije, Topole, Stare i Nove Pazove… a biće ih još“, rekao je Milošević, jedan od organizatora ovogodišnjih i prošlogodišnjih protesta poljoprivrednika iz Šumadije.

Oni su iz centralne Srbije kolonom traktora pokušavali da uđu u Beograd, putovali su dva dana, ali ih je policija sprečila.

Na ovaj korak, možda poslednji koji može da spasi poljoprivredu od potpune propasti, poljoprivrednici su se odlučili „jer su se svi prethodni pokušaji završili fijaskom“, rekao je Aleksandar Babić iz sela Desimirovac kod Kragujevca. Dodao je da je posle svakog pokušaja i pregovora njihov položaj bio još gori.

„Mi sve ovo što se dešava vidimo kao rešenost vlasti u Srbiji da nas potpuno uništi i od nas, koji smo vlasnici zemlje, napravi sirotinju i jeftinu radnu snagu za neke buduće rudnike, fabrike i strane korporacije“, rekao je Babić.

Zemlja se ne prodaje, moto je Pokreta poljoprivrednika Srbije, i barem po rečima njihovih predstavnika iz okoline Kragujevca, od toga neće odustati.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar