Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs/Shutterstock/Google maps/Promo Logo

Na desetine hiljada kvadrata poslovnog i stambenog prostora, ali i hektari vrednog zemljišta nalazi se u posedu "Milenijum tima" i njegovih ćerka firmi čiji su vlasnici Ivan Bošnjak i Stojan Vujko. Oni su ovih dana ponovo u fokusu javnosti nakon što su uspeli da se domognu i istorijskog zdanja - hotela "Jugoslavija" i to za 27 miliona evra, kolika je bila u početna cena na licitaciji. Tako su ionako dugačkoj listi dodali još 45.613 kvadrata ekskluzivnog zemljišta na kom se ovaj objekat nalazi.

Nikoga nije iznenadilo što je još jedan simbol Beograda – hotel „Jugoslavija“ otišao u ruke Milenijum tima, odnosno njihove ćerke firme „MV Investment“. Oni su taj vredan objekat platili po ceni koja je bila upola manja od procenjene vrednosti, a na licitaciji bili su jedini ponuđač.

Mnogo toga Bošnjak i Vujko kupovali su godinama unazad – od lečilišta, preko vinograda i njiva, stanova i poslovnih zgrada, do naučnih instituta.

Istraživanje „Nove“ pokazalo je da se vlasništvu Milenijum tima i njegovih preduzeća nalazi na hiljade kvadrata poslovnih i stambenih objekata

Milenijum Tim

Ova kompanija u opštini Voždovac, odnosno naselju Beli Potok ima tri parcele, površine od 3006, 3009 i 106 kvadrata. Dakle, samo na jednoj lokaciji poseduje zemljište koje se prostire na više od 6.100 kvadratnih metara. Reč je o livadama treće klase, a na sajtu Katastra nepokretnosti piše da je u pitanju gradsko građevinsko zemljište.

Beogradski metro pocetak radova protest Makisko polje
Makiško polje početak radova Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Milenijum“ poseduje čak 106 parcela na teritoriji grada Novog Sada, i to u Petrovadinu 95 i 11 u Kamenici. Kako se može videti u katastru, to su mahom vinogradi i njive, a zanimljivo je da se ovo zemljište nalazi u takozvanom građevinskom području. Ova imovina ranije je pripadala firmi u „Navip“, koju je „Milenijum tim“ kupio dok je bila u stečaju, uključujući i veštačko jezero. Mediji su pisali da je su za to Bošnjak i Vujko izdvojili 216 miliona dinara, a da je procenjena vrednosti bila čak 705 miliona dinara.

Kako je preneo portal 021, „Milenijum tim“ je na taj način kupio od države i 52 hektara građevinskog zemljišta.

Više nego vrednu imovinu pomenuta kompanija ima i u beogradskoj opštni Savski Venac preciznije, u njihovom posedu je trosoban stan od 90 kvadrata i to na 15. spratu u Kuli A Beograda na vodi. Tu je i jedno garažno mesto od 14 kvadrata.

Stan od 234 kvadrata i dva garažna mesta u njihovom su posedu u elitnom delu Beograda – na Dedinju i to u Neznanog junaka, ulici u kojoj je i zgrada TV Pink.  U katastru piše da je objekat u kom se nalazi upisan po Zakonu o ozakonjenu objekata, što znači da je naknadno legalizovan, odnosno da je građen bez građevinske dozvole.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U Opovu je Milenijum vlasnik jedne parceče poseduju parcelu i objekat.

Kada je o Sremskoj Mitrovici reč, u njihovom posedu je 11 parcela, koje su takođe u području građevinske namene.

Milenium resorts

Ova firma koja je u vlasništvu Milenijum tima kupila je čitav centralni deo Vranjske Banje. Prvo zemljište i hotel Železničar, a kasnije i specijalnu bolnici. „Milenijum“ je najavljivao ogromna ulaganja, luksuzni hotel…, a onda je od države dobio i više od 10 miliona evra bespovratne pomoći.

Danas u Vranjskoj banji „Milenijum rizorts“ ima čak 26 parcela. U Ulici kralja Petra poseduju pet poslovnih objekata, ukupne površine 42.729 kvadrata. Pored toga, u pomoćnim objektima imaju još 659 kvadrata.

Foto: Shutterstock/Dejan Trajkovic

Poseduju i staklenik od 898 kvadrata, ali i Specijalnu bolnicu za rehabilizaciju od 2.257 kvadrata. Tu je i ugostiteljski objekat od 1.204 kvadrata.

Institut Goša

Kompanija „Milenijum tim“  je još 2018. godine za 970.000 evra kupila Istraživačko-razvojni institut Goša kako bi na tom mestu izgradila novi stambeno-poslovni kompleks na ukupno 22.387 kvadratnih metara.

Foto:google.com/maps

U posedu Goše sada je sedam objekata u Smederevskoj Palanci čija je ukupna površina 2.901 kvadrat. Tome treba dodati i još tri pomoćna objekta, odnosno radionice, čija je površina 1.545 kvadrata.

Institut Jaroslav Černi

Odluka države da proda Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi bila je sama po sebi sporna, a dodatno sumnjiva nakon što je Černi kupio Milenijum tim. Doduše, ta kompanija je na tenderu izašla u konzorcijumu sa sedam direktora iz Instituta. Samo u prva četiri meseca nakon kupovine dobili su od države poslove vredne oko šest milona evra, što je duplo više od cene po kojoj su Institut kupili.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

U posedu ovog Instituta, prema podacima iz Katastra, sada je 16 objekata. U slučaju tri objekta, Černi deli vlasništvo sa državom, a ukupna površina tih objekata je 3.729. Kako se može videti u katastru , u slučaju preostalih 13 objekata vode se kao „držaoci“.

Zanimljivo je i da taj institut u Kragujevcu u svom vlasništvu ima stan sa galerijom od 86 kvadrata.

Bliski SNS

Godinama unazad „Milenijum tim“ dobija unosne poslove od države, a sada često bez tendera radi na najvećim državnim projektima koji su vredni milijarde kao podizvođači.

Suvlasnik ove firme Ivan Bošnjak pojavljivao se u prostorijima SNS delio poklone sa logoom te stranke starijim sugrađanima.

PROČITAJTE JOŠ

Insajder je ranije otkrio da je Milenijum tim dobijao poslove bez tendera na izgradnji manjih distributivnih gasovoda, a angažovan je na projektu „Beograd na vodi“ od samog početka. Krajem 2018. godine dobili poslove gradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju.

Tu nije kraj. Mehanizacija Milenijum tima viđena je i na mestu gde se gradi beogradski metro, kao i u Sručinu, na mestu gde planirana gradnja Nacionalnog stadiona i EXPO.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare