Milenijum tim i Jaroslav Černi Foto: Nova.rs

Odluka države da proda Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi bila je sama po sebi sporna, a dodatno sumnjiva nakon što je Černi kupio Milenijum tim, firma bliska Srpskoj naprednoj stranci. Motiv i interes je jasan ako se ima u vidu da je Milenijum tim u prva četiri meseca nakon kupovine dobio od države poslove vredne oko šest milona evra. To je duplo više od cene po kojoj su Institut kupili.

Kada je 1. oktobra prošle godine najavljena prodaja Instituta za vodoprivredu Jarosalv Černi, već tada je za kupca viđen Milenijum tim, koja od države dobija velike i unosno poslove godinama u nazad. Iako su više puta negirali naša saznanja ispostavilo se da su ona bila tačna.

Za kupovinu je navodno bilo zainteresovano šest firmi, ali su ponudu poslale samo dve. Među njima je bio konzorcijum Milenijum tima i ni manje ni više sedam direktora Instituta koji se prodaje.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Sama odluka direktora Dejana Divca i još šest izvršnih rukovodilaca je sporna pre svega zbog potencijalnog sukoba interesa i privilegovanja jedne firme u odnosu na drugu.

Ministarka privrede krije podatke

Sam proces je bio netransparentan a javnost nikada nije dobila objašnjenje na osnovu čega je kao kupac izabran Milenijum tim. Uprkos brojnim dopisima upućenim Ministartvu privrede koji vodi Anđelka Atanacković, odgovor na pitanje koliko je novca nudila druga firma nikada nismo dobili.

Anđelka Atanasković Foto:ministarstvo privrede

U svakom slučaju, epilog ovog u najmanju ruku sumnjivog postupka okončan je 4. jaunara 2022. godine kada je sa Milenijum timom potpisan kupoprodajni ugovor .

Na osnovu njega su postali vlasnici vrednog Instituta. Platili su ga samo 2,58 miliona evra, što je bila početna minimalna cena.

Za male pare do „zlatne koke“

Imajući u vidu šta je sve Černi radio i šta bi sve mogao da radi u perspektivi jasno je bilo da je Milenijum tim za male pare došao do „zlatne koke“.

To se pokazalo već nakon četiri meseca od kupovine.

METRO. Metro patrola: Kako teku radovi 3 meseca od početka, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Foto: Nova S

Naime, kako se može videti na javno dostupnom portalu Uprave za javne nabavke, Jaroslav Černi je dobio devet poslova od države u vrednosti od oko šest miliona evra.

To znači da je Milenijum tim uspeo za kratko vreme sebi da obezbedi ugovore čija je vrednost više nego duplo veća od one po kojoj je kupljen Institut.

Na spisku javnih preduzeća koja su dala posao Černom su Elektroprivreda Srbije, Putevi Srbije, JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Ukolio se nastavi dobijanje poslova ovim tempom, a izvesni su oni koji su vezani za budući metro, uloženi novac će se jako brzo vratiti.

Firma bliska SNS – zagarantovani unosni poslovi

Inače, Milenijum tim je kompanija koja od države godinama u nazad dobija brojne unosne poslove – od gasifikacije, preko izgradnje Beograda na vodi, zatim stanova za bezbednjake pa do kupovine banja. Vlasnici su Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, bliski Srpskoj naprednoj stranci.

Aleksandar Vučić, Ivan Bošnjak, Stojan Vujko Foto: Millenium team

Da su veze sa SNS jake potvrđuje i činjenica da je jedan od dvojice direktora Ivan Bošnjak bio i na skupu ove stranke u areni.

Kupovinom Černog kompanija Milenijum tim je zaokružio sve poslove oko izgradnje metroa. Njihove mašine su već na terenu na tom projektu kao podizvođači a sada rukovode i Institutom koji daje ili ne daje sagalsnost na projekete koji potencijalno mogu ugroziti vodoizvorišta.

Aangažovani su i na izradi brojnih studija u vezi sa vodama na projektu Rio Tinta. U jednoj od njih je Institut zaključio da bi eksploatacija jadarita ugrozila vodoizvorišta. Treba ipak imati u vidu da je ta studija urađena pre prodaje Milenijum timu.

Zašto je sporna prodaja Instituta

Tržišno gledajući država nije imala ni jedan objektivan razlog za prodaju Instituta. Reč je o instituciji koja je samo donosila novac, onosno poslovala sa dobitkom. Dakle, državu nije koštao ništa.

Ako se sve to ima u vidu onda je osnovano upitan motiv prodaje. Opravdana je i sumnja da iza svega stoji interes pojedinaca za kontrolu kojom bi se garantovala pozitivna mišljenja za sve projekte koje vlast planira da izvede. A tu je i sigurna visoka zarada firme bliske SNS.

Bonus video: U čemu je javni interes prodaje Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare