Foto: Vesna Lalić/Nova.rs,Shutterstock

Narodna banka Srbije (NBS) povećala je referentnu kamatnu stopu sa 4,5 na pet odsto, a ova odluka odraziće se pre svega na korisnike dinarskih keš kredita sa varijabilnom kamatom. Nova.rs je izračunala koliko će iznositi rata za kredite ako banke odluče da zbog ove odluke NBS povećaju kamate. Izračunali smo i koja je konačna suma koju će na kraju korisnik kredita da isplati.

Kao osnovu za ovu računicu koristili smo primere čestih keš kredita koje građani uzimaju: od 100.000, 300.000 i 500.000 dinara. Zatim smo uporedili konačne iznose koje građani treba da plate, kada se u obzir uzme promenjena kamatna stopa.

Foto: Shutterstock

Za rok otplate uzeli smo period od 36 meseci, a kao kamatnu stopu, koja varira od banke do banke, uzeli smo 11,5 odsto, s obzirom na to da je ovo vrsta zaduživanja sa najvišim kamatama.

Računicu smo izveli uz pomoć kalkulatora za dinarski keš kredit sa varijabilnom kamatnom stopom.

Za iznos od 100.000, na kraju perioda otplate od 36 meseci, klijent bi banci, pre povećanja kamatne stope, isplatio oko 118.000 dinara, dok bi mesečna rata bila oko 3.300.

Iznos rate korisnika dinarskog keš kredita sa varijabilnom kamatnom stopom biće viši tek za nekoliko desetina dinara. Međutim, nakon 36 meseci otplate, on će banci da isplati ukupno oko 119.500 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Za iznos od 300.000, korisnik kredita bi banci isplatio ukupno oko 356.000 a rata bi bila skoro 10.000 dinara mesečno.

Nakon nove odluke NBS, promena rate na prvi pogled neće biti toliko velika, te takođe neće prelaziti nekoliko desetina dinara.

Međutim, dužnik će, u ovom slučaju, banci na kraju otplate da vrati oko 360.000.

Kada je u pitanju najveći iznos, od 500.000 dinara, klijent bi pre povećanja banci isplatio ukupno oko 594.000 dinara, dok bi mesečna rata iznosila oko 16.500.

Sa novom kamatnom stopom, klijent će da otplati ukupno oko 598.000 dinara, a rata će u ovom slučaju da iznosi oko 16.600.

Foto: Shutterstock

Inače, varijabilna kamatna stopa sastoji se iz fiksne doplate, odnosno marže banke i promenljive vrednosti, koja se, kada su u pitanju dinarski krediti, menja na osnovu kretanja referentne kamatne stope.

Kada će se rate povećati?

Kao i kada su u pitanju krediti u evrima, ni u dinarskim se rata neće povećati već danas. U zavisnosti od ugovora koji klijent ima sa bankom, obračuni se vrše na tri ili šest meseci. Naredni datum za obračun je, u oba slučaja, 31. decembar.

Za devet meseci dug porastao i do 30.000 dinara

Iako na prvi pogled ne deluje da su povećanja mesečnih rata velika, referentna kamatna stopa povećava se svakog meseca.

Foto: Shutterstock

Tako su se u martu, od kada je referentna kamatna stopa još uvek bila na nivou od jedan odsto, značajno promenili krajnji iznosi koje klijenti treba da vrate bankama na kraju otplate.

Ukupan iznos kamate za klijente koji su uzeli kredit od 100.000 dinara, za devet meseci povećao se za 7.000.

Oni koji su uzeli veći iznos kredita, 300.000 dinara prošli su još gore. Naime, u martu je ukupan iznos otplate bio čak 20.000 dinara manji nego sada.

Naravno, najgore su prošli oni koji su odabrali visoke iznose kredita, u ovom primeru, 500.000 dinara. Oni će morati banci da vrate čak 30.000 dinara više nego što su planirali kada su se zadužili.

Foto: Shutterstock

Takođe, ovaj iznos nastaviće da raste sve dok NBS bude povećavala referentnu kamatnu stopu. Prema svim prilikama, ovo nije poslednji put kada se rast dešava. Naredna sednica NBS na kojoj će se o ovoj temi raspravljati biće održana 12. januara.

Foto: N1

Podsećamo, referentna kamatna stopa, na osnovu koje se ravnaju sve druge kamatne stope za dinarske kredite, povećana je od početka godine devet puta. Prvi rast, sa jedan na 1,5 odsto, desio se u aprilu ove godine. Pre toga, ova stopa bila je na istom nivou od decembra 2020. godine.

U odnosu na april, referentna kamatna stopa danas je 400 odsto viša.

BONUS VIDEO Prekomerno zaduživanje kroz dozvoljeni minus: U Srbiji 1,3 miliona građana koristi ovu bankarsku uslugu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar