Siniša Mali Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/

Predstavnici Vlade Srbije potpisali su ugovore o dva zajma, vredna 234,6 miliona evra, sa Francuskom agencijom za razvoj i Svetskom bankom. Reč je o programskom zajmu za razvojne politike za efikasnost javnog sektora i za zeleni oporavak u vrednosti od 132,6 miliona evra i o zajmu za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa od 102 miliona evra.

Ugovore je potpisao ministar finansija Srbije Siniša Mali sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žanom Lujem Falkonijem, regionalnom direktorkom za Evroaziju Francuske agencije za razvoj (AFD) Sesil Kupri i regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan Lindom van Gelder.

Poptisivanju ugovora prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić koja je pre toga razgovala sa Sesil Kupri.

Vlada Srbije je, prema rečima premijerke, postavila životnu sredinu kao jedan od tri ključna prioriteta i to u tri oblasti: upravljanje čvrstim otpadom što podrazumeva zatvaranje nelegalnih deponija, čišćenje i odnošenje smeća preko transfer stanica na sanitarnje deponije i proširenje sanitarnih deponija, zatim izgradnja postrojenja za prečišćavanje optadnih voda i praćenje kvaliteta vazduha.

Istakla je da je cilj da se modernizuje železnički sektor u Srbiji, da se digitalizacijom poveća njegova efikasnost, kao i upravljanje železničkom imovinom.

„Odnosi Srbije i Francuske svakim danom jačaju“, kazala je Brnabić i navela da u Srbiji posluje 120 francuskih kompanija koje zapošljavaju 12.000 ljudi.

Dodale je da je godišnja trgovinska razmena te dve zemlje dostigla 1,1 milijardu evra i da je u prošloj godini i pored otežanog poslovanja u vreme pandemije korona virusa, opala za samo 5,4 odsto.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare