Foto:Vesna Lalić

Opšti rast cena širom Srbije biće nastavljen i tokom 2022. godine, a ovakav trend pratiće i građevinska industrija. To znači da ćemo i tokom naredne godine skuplje plaćati stanove, a najviše novca biće vam potrebno za rentiranje i kupovinu stanova u centralnim gradskim opštinama u Beogradu, kao i većim centrima širom Srbije.

Stanovi u Beogradu su poslednjih meseci sve skuplji. Prosečna cena kvadrata u novogradnji u prestonici u trećem kvartalu ove godine prvi put je premašila 2.000 evra i stigla do iznosa od 2.080 evra. Prosečna cena kvadrata u novogradnji u trećem kvartalu ove godine je za oko 250 evra više u odnosu na isti period lane, a cene su skuplje i za kvadrate u starogradnji.

Poskupljenju cene kvadrata doprineo je i porast vrednosti građevinskog materijala, ali tržište nekretninama pretrpelo je velike promene u poslednje dve godine. Cena kvadrata u prestonici kreće se od 800 do 3.300 evra, a veliki broj stanova proda se i pre završetka izgradnje.

Iako je cena na pojedinim mestima vrtoglavo skočila, postoje delovi Beograda u kojima su stanovi i dalje pristupačni, ili barem na granici pristupačnosti.

Operativni direktor City Experta Miloš Mitić rekao je da je sve ukazivalo da će doći do stabilizacije cena nekretnina na tržištu, ali da do toga ipak neke doći.

„Teško je i dalje prognozirati kretanje tržišta nekretnina s obzirom na to da imamo i dalje veliku neizvesnost sa koronom, gde čekamo neko konačno rešenje. Sve je ukazivalo da ce doći do stabilizacija ili blagog pada cena početkom ove godine, ali do toga nije došlo i imamo sasvim obratnu situaciju na tržistu. Trenutna očekivanja su da ce se taj trend nastaviti i u narednoj godini“, rekao je operativni direktor City Experta Miloš Mitić i dodao:

„Cene svih inputa za gradnju rastu (materijal, radna snaga), a to se na kraju uvek odrazi na krajnjeg potrošaca. Tako da ako sagledamo ove okolnosti, ne očekujemo promenu trenda u 2022. u odnosu na tekuću godinu. Što se tiče konkretnih delova grada, najveći rast u odnosu na postojeće cene ponovo očekujemo u centralnim opstinama, kao i u onim opštinama koje će infrastrukturno najviše napredovati (Mirijevo, Krnjača, Voždovac)“, podvukao je Mitić.

Operativni direktor City Experta kaže da se tražnja najviše orijentiše ka novogradnji i naglasio gde u ostatku Srbije možemo da očekujemo rast cena.

„Što se tiče ostatka Srbije, rast se očekuje u drugim velikim gradovima koji predstavljaju centre u okruzima u okviru kojih se nalaze, a to su Novi Sad, Niš, Kragujevac, ali i Pančevo zbog blizine Beograda“, zaključio je naš sagovornik.

Bonus video: Ovim beogradskim ulicama često prolazimo a ne znamo kakve priče kriju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare