Foto: Yevgeniy Sambulov / Panthermedia / Profimedia

Stanovi u Beogradu su poslednjih meseci sve skuplji. Prosečna cena kvadrata u novogradnji u prestonici u trećem kvartalu ove godine prvi put je premašila 2.000 evra i stigla do iznosa od 2.080 evra. Stručnjak za nekretnine Milić Đoković smatra da će se cene smiriti I prestati da rastu tek 2023. ili 2024.

Prosečna cena kvadrata u novogradnji u trećem kvartalu ove godine je za oko 250 evra više u odnosu na isti period lane, a cene su skuplje i za kvadrate u starogradnji.

Agent za nekretnine Milić Đoković navodi za Nova.rs da su cene stanova u Beograd realne i da je to tržište „živo dok ima prodaje i potražnje za pomenute cene“. On kaže da se smirivanje prema nekim istraživanjima očekuje tek 2023. ili 2024. godine.

On ističe da su skočile i cene materijala,  ali i da postoji problem sa pronalaskom majstora.

„Lakše je naći neurohirurga nego danas majstora“, kaže Milić Đoković.

Naš sagovornik ističe da je u Srbiji tradicija da se investira u nekretnine jer smo „slabo ekonomski pismeno društvo“, odnosno da građani ne rade previše sa berzom, hartijama od vrednosti, zlatom, kriptovalutama i slično.

On navodi d aje prosečna cena kvadrata prost zbir cifara podeljen sa brojem objekata, umesto da se, kako predlaže Milić Đoković, uzme 10 posto najskupljih i 10 odsto najnižih cena i od njih napravi prosek jer bi to bilo, kako ocenjuje, najrealnije.

„Recimo imate Besni fok u Beogradu gde možete da kupite za 600-700 evra kvadrat, a onda imate stanove i po 10.000 evra po
kvadratu. Tako u Besnom foku za 10.000 evra kupite ogroman stan, a ovde ne može da kupite jedan kvadrat“, ističe naš sagovornik.

On navodi da su i kamate prilično povoljne, kao i da postoji određena količina novca koja se nema gde drugo ivnestirati nego u nekretnine.

Komentarišući rast cena nekretnina, naš sagovornik to ocenjuje kao svetski trend – inflacija nekretnina. Dodaje da ne očekuje smirivanje ili stagnaciju rasta cena do 2023. ili 2024. godine, kako pokazuju, kako navodi, pojedina istraživanja.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Geografski kutak (@geokutak)

Neće se desiti tako skoro i tako drastično, poručuje naš sagovornik.

Svee poskupljuje pa tako i nekretnine, ističe Milić Đoković i podseća da svakim danom rastu i cene građevinskog materijala, ali i stvari poput ulja, goriva, struje i drugih proizvoda.

Govoreći o cenama u svetu, Milić Đoković navodi da su cene drastično skočile u Velikoj Britaniji, zatim u Moskvi, Parizu i drugim „skupim“ gradovima ili Bernu u Švajcarskoj koji je slične veličine Beogradu.

On ističe i da Srbija nije, poput na primer SAD-a, hipotekarno tržište nego investiciono.

„Nismo tržište koje je opterećeno hipotekama, na primer u jednoj zgradi koja ima 20 stanova, samo su 3-4 opterećena nekim kreditima i hipotekama, dok je u Americi 80 odsto tržišta hipotekarno“, navodi Milić Đoković.

Stručnjak za nekretnine Nikola Đogatović za „Novu“ kaže da je na pomenutu prosečnu cenu kvadrata u trećem kvartalu ove godine uticala, pored kupovne moći i lokacija, neki novi projekti sa većim cenama koji su se realizovali u tom momentu.

Zato je skočila ta cena, ističe Đogatović i dodaje da je istorijski posmatrano došlo do skoka cena.

Naš sagovornik ukazuje da na prosečnu cenu kvadrata treba uzeti u obzir da je Beograd jako veliki i da postoje velike razlike u mikro-lokacijama, odnosno različitim delovima grada.

„Neko jede kupus, neko meso, a svi zajedno jedemo sarmu“, kaže naš sagovornik.

Kao primer, Đogatović navodi da se kod nekih projekata poput Kalemegdan parka cene kvadrata prodaju po 6.000 evra. Među skupljim projektima je i Beograd na vodi i dodaje da su neki ranije jeftiniji projekti poskupeli.

„Projekat koji se radi u Višnjičkoj banji takođe je poskupeo, dakle svuda je zabeleženo povećanje cena… Jedna je stvar kada nešto skoči sa pet na šest hiljada evra, a druga kada nešto skoči sa 1.100 na 1.200, jer kod prve vam cena poraste za 20 odsto, dok je kod druge taj rast deset posto i nije toliko vidljiv“, kaže Đogatović.

Takođe, naš sagovornik ističe da je došlo i do povećanja cena građevinskog zemljišta u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu.

Podsetimo, ove godine je u trećem kvartalu u Srbiji prodato 34.767 nekretnina, što je za oko 1.500 više nego u istom periodu lane. Pravi primer toga koliki je bum na srpskom tržištu nekretnina govori u prilog to da je ove godine u trećem kvartalu prodato čak 8.585 stanova, kuća, vikendica i zemljišta više nego što je to bio slučaj u trećem kvartalu 2018. godine.

Podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da su cene stanova u Beogradu najviše porasle u opštini Palilula za 20 odsto i Zvezdara, za oko 17 posto. Značajan rast cena nekretnina zabeležen je i u gradskoj opštini Voždovac.

Kada se govori o cenama stanova u starogradnji, prosečno kvadrat u Beogradu košta 1.545. evra i to je značajan rast u odnosu na prošlu godinu kada je cena kvadrata bila 1.371 evro, a posebno u odnosu 2019. kada je prosečno kvadrat iznosio 1.290 evra.

Cene stanova porasle su i u ostalim gradovima, ali nešto manje nego u Beogradu. U proseku je zabeležen rast cene kvadrata od oko 100 evra.

Treba li čekati sa kupovinom stana?

„Zavisno od sigurnosti primanja, ako su ista stabilna i izvrsna sada je dobro vreme za kupovinu zbog jeftinih kredita. Uvek treba imati na umu obaveze i mogućnost da se one ispune. Neće skoro biti ništa posebno povoljnije tako da je savet – uvek i kada se može kupiti“, objašnjava Đogatović.

Bonus video: Ovim beogradskim ulicama često prolazimo, a ne znamo kakve priče kriju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare