Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Novi ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović, pored plate za tu funkciju, svakog meseca prima još skoro 100.000 dinara od države – i to jer živi na oko 60 kilometara od Beograda, gde je njegovo radno mesto. On tako, na mesečnom nivou, sa platom i naknadom za život odvojen od porodice, zaradi tek nešto manje od 300.000, a svaki dinar plaćaju građani, s obzirom na to da se ovaj iznos u celosti isplaćuje iz državne kase.

Plata ministra poljoprivrede iznosi 151.047 dinara mesečno, pokazuje izveštaj o imovini Aleksandra Martinovića, objavljen u Registru imovine državnih funkcionera na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije. Oko sličnog iznosa zarađuje većina ministara u Vladi Srbije.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Ipak, ovo nije Martinovićev jedini prihod.

Konkretno, on kao član komisije za polaganje stručnih ispita svakog meseca zaradi još 45.000 dinara, a ni ovde nije kraj.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednji redovni Martinovićev mesečni prihod je naknada za “odvojeni život”, koju prima još od 2022. godine, kada je bio ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Ovaj iznos nikako nije mali – Martinoviću se svakog meseca iz državnog budžeta, koji pune svi građani Srbije, isplati 98.000 dinara – za oko 1.000 više od jedne prosečne srpske plate.

Šta je naknada za odvojeni život?

Kako se navodi u Uredbi o naknadi troškova i otpremnini, državnom službeniku i namešteniku naknađuju se, zbog privremenog ili trajnog premeštaja u drugo mesto rada troškovi selidbe, troškovi poseta porodici i troškovi odvojenog života od porodice.

Naknada za odvojeni život je novčani iznos koji primaju zaposleni u državnim institucijama, a samim tim i ministri, koji rade u mestu u kojem nemaju rešeno stambeno pitanje, odnosno van mesta prebivališta.

Drugim rečima, pravo na novčanu naknadu imaju oni koji su zbog obavljanja funkcije “izmeštei” iz mesta u kom žive. Takav je slučaj i sa Martinovićem, koji prebivalište ima u Rumi – oko 60 kilometara od Beorgada.

Foto:Milica Vučković/FoNet

Koliki su to troškovi?

Dok se troškovi selidbe namiruju jednokratnom isplatom 5.000 dinara, naknada za odvojeni život prima se svakog meseca.

Foto: Shutterstock

Konkretno, mesečna naknada za odvojeni život, prema Uredbi o naknadi troškova I otpremnini državnih službenika I nameštenika, iznosi 75 odsto prosečne plate u Srbiji, što bi bilo oko 72.500 dinara.

Uz to, državni službenici imaju pravo i na naknadu troškova za posetu porodici, i to najviše za jedno putovanje mesečno, u visini troškova prevoza u međugradskom saobraćaju.

Zašto Martinović prima više?

S obzirom na to da Martinović prima više nego što je ovom Uredbom propisano, a nije naglašeno da li u ovaj iznos ulazi još neki trošak, poput stanovanja, pokušali smo da saznamo zbog čega njemu svakog meseca leže gotovo 100.000 dinara na ime odvojenog života.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Odgovore na pitanja o tome zbog čega novopostavljeni ministar poljoprivrede prima ovoliki iznos, kao i kako se on obračunava, već nedelju dana nismo dobili ni od Vlade, a ni od Ministarstva poljoprivrede.

Martinović sakrivao primanja iz Ćuprije

Finansijske malverzacije već su pratile Martinovića, kroz prethodne godine njegove političke karijere.

Naime, nakon što je BIRN u oktobru 2018. godine objavio tekst o angažovanju funkcionera SNS kao predavača u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, Martinović, tada narodni poslanik i šef poslaničke grupe naprednjaka, prijavio je Agenciji za borbu protiv korupcije prihod koji ostvaruje u ovoj školi.

Međutim, iako se njegovo ime nalazilo na rasporedu ispita iz januara 2018, on je prijavio da prihod ostvaruje tek od 1. oktobra, i to u iznosu od 60.000 dinara mesečno.

U centru ovog skandala našao se i Vladimir Orlić, Martinovićev stranački kolega.

Pored neprijavljene zarade, problem je bio što je u vreme njihovog angažmana, kada su navodno povremeno dolazili da predaju u Ćupriju,  nekoliko profesorki koje su bile angažovane u toj školi u Ćupriji ostalo je bez posla. Kako su tada rekle, njih devet tokom godinu dana nije dobilo produženje ugovora o radu.

Tvrdile su i da nikada nisu videle ni Martinovića ni Orlića da drže predavanja, dok su one redovano ispunjavale svoje obaveze predviđene ugovorom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare