Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Posle dugogodišnjeg poslaničkog staža, Aleksandar Martinović konačno je seo u fotelju ministra, ali po tom osnovu ne dobija ni dinar. Sudeći po njegovoj novoj imovinskoj karti, živi od nastavničko-istraživačkog posla na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji, a zarađuje i po osnovu odborničke funkcije u Rumi. Ako tome dodamo funkciju člana Saveta na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici, postavlja se pitanje kako Martinović uspeva da obavlja pet poslova u pet gradova i kada uopšte stiže da bude ministar.

Osnovne plate većine srpskih ministara nisu naročito visoke, pogotovo u poređenju sa zaradama njihovih kolega iz regiona. Možda se baš zbog toga Aleksandar Martinović odrekao plate koju bi primao kao ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Agencija za sprečavanje korupcije je tek ovih dana objavila njegovu novu imovinsku kartu, koja je datirana na 26. oktobar prošle godine, kada je izabran za ministra.

U njoj piše da po osnovu funkciju u Vladi zarađuje “nula” dinara, a najveći deo svojih prihoda stiče zahvaljujući predavanjima na visokoškolskih ustanovama.

Pročitajte još...

Tako na Pravnom fakultetu u Novom Sadu zarađuje ukupno 149.000 dinara. U njegovom izveštaju o imovini piše da je zapravo ova zarada rascepkana na tri dela – pa tako mesečno sa tog fakuleta prima po 70.000, 60.000 i 19.000 dinara, a sva tri prihoda dolaze od “nastavne i naučno-istraživačke delatnosti”.

Iako je u međuvremenu imenovan za ministra, Martinović se nije odrekao posla ni na Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji, zbog kog je, kako su mediji pisali, bez posla ostalo više nastavnika. Sudeći po zvaničnim podacima, on tamo radi od 2018. godine kao nastavnik i mesečno zarađuje 60.000 dinara.

Martinović je i član Saveta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Po podacima koja je objavila Agencija za sprečavanje korupcije, po tom osnovu ne prima nikakvu nadoknadu.

Foto: Printscreen; Agencije za sprečavanje korupcije

U imovinskoj karti Aleksandra Martinovića piše i da je odbornik u Skupštini opštine Ruma, gde mesečno zarađuje 25.000 dinara.

Teško je i zamisliti kako Martinović organizuje obavljanje svih ovih poslova i funkcija i kako prelazi ove razdaljine, budući da je reč o pet gradova u Srbiji. Nepoznato je i kako postiže da bude ministar, imajući u vidu da je reč o visokoj državnoj funkciji koja zahteva puni radni angažman.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, navodi za “Novu” da primer Martinovića, na žalost, nije neuobičajen u Srbiji i dodaje da je to način na koji ova vlast funkcioniše.

Dragan Popović Foto: N1

“Oni nemaju nameru da vrše nijednu funkciju ozbiljno i to je način da obesmislite institucije u jednoj državi, da stavljate ljude koji će tu pro forme da budu, da primaju platu, a eventualno će nekad nešto da potpišu što mora da se potpiše. Ali sam potpuno siguran da niko u ovoj zemlji, počevši od vlasti pa sve do poslednjeg građanina, uopšte nema iluziju o tome da Aleksandar Martinović treba nešto ozbiljno da radi. Da je ovo ozbiljna zemlja, da je ministarstvo bilo koje, pa i njegovo, ozbiljno ministarstvo, naravno da čovek poput Martinovića ne bi bio na toj funkciji”, kaže Popović.

Upitan šta nam govori kada neko na ministarskoj funkciji, koja je jedna od najodgovornijih državnih funkcija, ne prima platu kao ministar, naš sagovornik navodi nam praktično poručuju da tako važan posao, kao što je ministarski, rade pro bono.

“To je jako opasna pojava, koja ne bi smela da postoji. To nama kao građanima praktično onemogućava da te ljude držimo odgovornima, da ih prozivamo da li rade svoj posao. A što je to zakonski omogućeno, to je problem sam po sebi”, zaključuje Popović.

Inače, u imovinskoj karti ministra Martinovića piše i da ima kuću od 100 kvadrata, koju je dobio na poklon, dvosoban stan od 60 kvadrata, kao i njivu od 56 ari. Ima dva automobila marki „audi A4“ iz 2004. i „pasat“ iz 2000.

BONUS VIDEO Martinović bi da vas malo „pendreči“: Ministar na skandalozan način branio sporni zakon o policiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar