Sala Skupštine Srbije pamti mnogo toga, ali ono što je ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović izgovorio ući će u anale srpskog parlamenta. Reč je o čoveku koji je falsifikovao svoje naučne radove i na osnovu tih plagijata dobio doktorsku titulu. Zbog njega je svojevremeno devet profesorki Više medicinske škole u Ćupriji ostalo bez posla, da bi on dobio ko zna koju platu po redu. On targetira studente i njihove porodice, a sad je praktično proglasio nižom vrstom sve one koji nemaju decu ili se godinama bore za potomstvo.

“Ko je vas ovlastio da budete zastupnici ne roditelja, nego te ubijene dece? Kako vas nije sramota…”, rekao je Aleksandar Martinović na sednici Skupštine u utorak, na kojoj se raspravlja o smeni ministra policije Bratislava Gašića zbog odgovornosti za tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” i selima u okolini Mladenovca.

Foto:A.K./ATAImages

“Ja hranim troje dece, pa šta vi hoćete da kažete da samo vi imate i volite decu? Hoćete da sada nabrajamo ko od vas niti je u braku niti ima decu, nego umesto dece hrani kuče, mače i zlatnu ribicu ribicu. Kako vas bre nije sramota“, izjavio je Martinović i upitao poslanika Demokratske stranke Srđana Milivojevića koliko ima dece, znajući da ih nema.

Zbog toga je opozicija na jučerašnjem zasedanju zahtevala da Martinović napusti skupštinsku salu.

Umalo tuča, “Vostani Serbie” i zviždaljke

“Napolje, napolje”, “lopovi”, “Vučiću, odlazi” odjekivalo je salom, uz zvuke pištaljki i tonove pesme “Vostani Serbie” i “A sad adio”.

Foto:printscreen/RTS 2

Umalo je došlo i do tuče, kad je poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević nasrnuo na poslanika Zajedno Đorđa Miketića.

Nakon prekida sednice i konsultacija šefova poslaničkih grupa s predsednikom Skupštine Vladimirom Orlićem, Aleksandar Martinović je bio primoran da napusti parlament.

A ko je, zapravo, Martinović?

Kopi – pejst

Nekad viđeni radikal, a sada odani naprednjak, našao se u žiži javnosti kad je bivši demokrata Balša Božović obelodanio njegove naučne radove. Falsifikat do falsifikata.

Martinović je, naime, u periodu od 2005. do 2009. godine šest puta objavio jedan isti naučni rad, samo pod drugačijim naslovom i tako stekao pravo da doktorira. Uvidom u pomenute radove, već na prvi pogled se vidi da je prva strana radova potpuno identična, samo sa izmenjenim naslovom.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Međutim, Komisija Pravnog fakulteta u Novom Sadu praktično je oprostila ovu krađu Martinoviću, jer je to uradio godinu dana nakon što je usvojen Kodeks o akademskoj čestitosti.

“Kodeksom iz 2010. nije bilo propisano neetičko postupanje „autoplagijat“. Na osnovu iznetog ova inicijativa ne može biti predmet rešavanja u meritumu u postupku pred Etičkom komisijom Pravnog fakulteta s obzirom na vremenski period u kojem su se desili događaji na koje se inicijativom ukazuje. Dakle, konstatuje se da u vreme događaja iz inicijative, od 2005. do 2009., nije postojala pravna regulativa koja je inkriminisala autoplagijat“, pisalo je u rešenju komisije.

Šta će vama plata?

Zatim je pre nekoliko godina u Višoj medicinskoj školi u Ćupriji bez posla ostalo osam profesorki i jedna članica nenastavnog osoblja, kojima nisu produženi ugovori o radu, iako je njih pet upravo ta škola stipendirala i uputila ih na doktorske studije. U isto vreme radni angažman u toj ustanovi dobili su poslanici SNS – Aleksandar Martinović i Darko Laketić, koji je i kum direktora Više škole u Ćupriji, Ivan Bošnjak, po zanimanju magistar veterine i aktuelni predsednik Skupštine Vladimir Orlić.

Foto: N1/Milan Nikić

Balša Božović tada je rekao da je ovo Martinoviću peta plata, dok žene predavači iz Više medicinske škole koje su otpuštene više nemaju ni za osnovno preživljavanje.

Dugo je potom Martinović “vladao” skupštinskom govornicom, odakle je kao šef poslaničke grupe SNS godinama sipao najgore uvrede na račun opozicije koje tad nije bilo u parlamentu, ali i svih javnih ličnsosti koje bi se usudile da kritikuju poteze vlasti.

Tako se i izborio za mesto ministra u aktuelnoj Vladi Ane Brnabić.

Kad “profesor” udari na studenta

Od momenta kad je stupio na ovu funkciju praktično do prošle nedelje, Martinović je bio nedvidljiv. A zatim se u “punom sjaju” vratio u Skupštinu. Da odbrani državnog sekretara u svom ministarstvu Đorđa Dabića. Onog koji se hvalio fotografijom s vlasnikom Jovanjice Predragom Koluvijom, čovekom protiv kojeg se trenutno vode dva sudska postupka zbog uzgoja marihuane na jednoj od najvećih plantaža u ovom delu Evrope.

Dabić se, naime, ustremio na studenta Pavla Cicvarića, koji je govorio na jednom od protesta “Srbija protiv nasilja”.

A onda je po njemu udario ministar Martinović, koji je u skupštinskoj sali govorio o imovini i primanjima oca pomenutog studenta.

Nije zgoreg podsetiti da je ministar, dok je još bio radikal, govorio za Aleksandar Vučića da je izdajnik, a da je SNS stranka koju finansiraju tajkuni, mafijaši i kriminalci. Onda se u nju učlanio.

“Ja sam za Aleksandra Vučića 2009. ili 2010. godine rekao da je kurir između Joce Amsterdama i Caneta Žapca. I napravio sam katastrofalnu političku grešku zato što sam govorio stvari za koje sam znao da nisu istinite, ali sam prosto mislio da je moja moralna obaveza da to kažem zbog čoveka koji se u tom trenutku nalazio u Haškom tribunalu. Iz ove perspektive ja sam, da izvine vaši gledaoci, ispao magarac, ispao sam najveća politička budala”, rekao je tada Aleksandar Martinović.

Bespotrebno je išta dodati.

BONUS VIDEO: „Lopovi, lopovi“, odzvanja Skupštinom 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare