Od januara oko 400.000 zaposlenih u Srbiji koji rade za minimalac, zarađuju oko 40.000 dinara mesečno. Vlast nam objašnjava da je to najveći minimalac ikada, a prećutkuje da je najsiromašnijim radnicima u Srbiji inflacija “pojela" tri kilograma mesa, četiri kilograma voća, kilogram suhomesnatog... Dok traju pregovori sindikata, poslodavaca i Vlade o novom iznosu minimalca, radnici koji od njega žive, mogu da priušte sve manje hrane.

Od januara je minimalna plata u Srbiji oko 40.000 dinara. Baš na početku ove godine, portal Nova.rs izračunao je šta može da se nađe u frižideru jednog takvog radnika, ako celu platu potroši na hranu. Bilo je mesa, hleba, mlečnih proizvoda, voća, povrća – svih onih osnovnih proizvoda koji su potrebni svakom domaćinstvu. Trenutno su u toku su pregovori o novom minimalcu, koji će trajati do 15. septembra, a mi smo proverili šta je ostalo u tom frižideru, s obzirom na to da nas tokom cele godine prati dvocifrena inflacija, a najviše su poskupele upravo osnovne namirnice.

Meso, riba i mesne prerađevine

Prva stvar koja se našla u našoj korpi je meso – svinjske šnicle, pileći file, ćevapi i kobasice za pečenje.

Prodavnica cene Foto:Nova.rs

Što se tiče količine proizvoda, u frižideru radnika na minimalcu može da se nađe šest kilograma svinjetine, isto toliko piletine kilograma piletine i po dva kilograma ćevapa i kobasica.

PROČITAJTE JOŠ

Inače, svinjske šnicle u prodavnici koju smo uzeli kao primer koštaju 930 dinara, pileći file 820, ćevapi 785 i kobasica 870 dinara po kilogramu.

U odnosu na januar, poskupelo je sve, pa je “inflacija” pojela dva kilograma svinjskog I kilogram pilećeg mesa, jer toliko manje sada može da kupi ovaj radnik.

Sledeća na listi je riba, odnosno kilogram oslića koji košta 1.595 i kilogram ribljih štapića, što je oko 1.200 dinara.

Kada su u pitanju mesne i riblje prerađevine, u frižider osobe koja zarađuje minimalac moglo bi da stane 6 pašteta u konzervi i isto toliko u crevu, kilogram pilećih prsa, po kilogram čajne kobasice i viršli, kao i po četiri mesna nareska i tunjevine u konzervi. Što se cena ovih proizvoda tiče, pašteta u konzervi košta 90 dinara, dok je ona u crevu 95. Kilogram pilećih prsa košta 1.050 dinara, čajne kobasice 1.500, a viršli 950. Jedna konzerva mesnog nareska košta 170, a tunjevine 280 dinara. U januaru, radnik je mogao da kupi kilogram salame više.

Osnovne životne namirnice

Ako neko kupuje hleb po ceni od 54 dinara svakog dana, to je na mesečnom nivou 1.620 dinara.

CENE HLEBA. Hleb poskupeo - šta još ide gore, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Foto: Nova S

Sledeća namirnica na listi je mleko. Ako potrošač kupuje litar mleka svakodnevno, to će ga na mesečnom nivou koštati 4.650 dinara, s obzirom na to da je litar mleka 155 dinara. Od ostalih mlečnih proizvoda, u našoj korpi našli su se i četiri kilograma jogurta, kilogram mladog sira, pakovanje kačkavalja i tri pakovanja kisele pavlake od po 400 grama.

Od ostalih mlečnih proizvoda, u našoj korpi našli su se i dva kilograma kilograma jogurta, kilogram mladog sira, pakovanje kačkavalja i dva pakovanja kisele pavlake od po 400 grama.

Inače, cena jogurta je 175 dinara, mladog sira 810, kačkavalja 1.000 dinara, a pavlake 190, što znači da svi ovi proizvodi koštaju ukupno 2.692 dinara.

Foto: Dunja Mrić/Nova.rs

Dakle, za svega sedam meseci, radnik na minimalcu može da kupi dva kilograma jogurta i jednu pavlaku manje.

Za minimalac mogu da se kupe i dva pakovanja od po 10 jaja, što košta 470 dinara.

Foto: ﹏﹏﹏﹏﹏ / Shutterstock

Takođe, na spisku su se našli i po kilogram šećera, soli i brašna, koji koštaju po 115, 70, odnosno 85 dinara.

Dva litra suncokretovog ulja na spisku potrošač plaća 360 dinara.

Foto:Andrija Lazarević/Nova.rs

Takođe, neke od osnovnih namirnice u većini domaćinstava su pirinač i testenina, a u ovu računicu smo ubrojali dva kilograma pirinča i kilogram i po testenine.

Ta količina pirinča košta 730, a paste 470 dinara, što je ukupno 1.200 dinara.

Na spisku je i šest supa iz kesice, čija je cena 75 dinara po komadu, odnosno ukupno 450.

Povrće i voće

Što se tiče povrća, na spisku su se našli tri kilograma krompira, kilogram crnog luka, pola kilograma pasulja, kilogram zelene salate i 400 grama šampinjona.

Kada su u pitanju cene ovih proizvoda, kilogram krompira košta 120 dinara, crnog luka isto toliko, pasulja 400, dok je cena kilograma zelene salate 450, a 200 grama šampinjona 140 dinara.

Od početka godine, inflacija je “pojela” tri kilograma krompira, kilogram crnog luka I pola kilograma pasulja.

Od voća, na spisku su tri kilograma jabuka, kilogram krušaka, kao i po kilogram pomorandži I kilogram limuna. Inače, jabuke u poznatom beogradskom marketu koštaju 150 dinara, pomorandže 240, dok kilogram krušaka i limuna koštaju 180, odnosno 230 dinara.

To je četiri kilograma manje voća nego početkom godine.

Zamrznuto povrće i zimnica

Od zamrznutog povrća, na spisak smo stavili osnovne namirnice – dva kilograma graška i kilogram boranije, koji inače koštaju 450, odnosno 465 dinara po kilogramu.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Što se tiče zimnice, tu je kilogram kiselih krastavaca koje košta 560 dinara, kao i 350 grama ajvara, koji košta 500 dinara. Takođe, tu je i voćni džem od 700 grama, koji košta 530 dinara.

Dakle, za ova tri proizvoda potrebno je izdvojiti 1.590 dinara – a potrošač I dalje dobija 400 grama kiselih krastavaca manje.

Za kraj, na spisak smo dodali i 200 grama domaće kafe, 100 grama čokolade i litar voćnog soka, koji koštaju po 370, 210, odsnosno 260 dinara.

Kada se sve ove namirnice saberu, konačan iznos računa je oko 39.400 dinara, što znači da ostaje još oko 600, što nije dovoljno za još jedan kilogram mesa, ali jeste za još neki litar mleka, kilogram povrća ili voća.

Foto: Shutterstock

Iako ovaj spisak nije kratak, a na njemu ima raznovrsnih proizvoda, treba naglasiti da, kada neko ko zarađuje minimalac živi sam, te mora da plaća kiriju, račune, sredstva za higijenu i slično, ovaj spisak postaje daleko kraći.

Oni radnici koji rade za minimalac, na osnovu ove računice, ne mogu dostojanstveno da žive, pogotovo u kriznim vremenima kada sve poskupljuje.

Zbog toga su trenutno u toku pregovori predstavnika sindikata, poslodavaca I Vlade, a sindikalci traže da se minimalac poveća do kraja ove, kao I naredne godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar