Još jedna runda pregovora sindikata, poslodavaca i Vlade o minimalcu je propala, jer nije postignut nikakav dogovor. I dok vlast u Srbiji pokušava da ubedi oko 400.000 radnika na minimalcu da je njihova zarada od oko 340 evra nikad veća i nikad bolja, radnici na minimalcu u regionu, a tek u Evorpskoj uniji, zarađuju drastično više. Crna Gora i Hrvatska su nas prešišale, a o Luksemburgu da i ne govorimo. Istini za volju, ima i izuzetaka, a to su samo samo tri komšijske države, u kojima su i najniže plate ipak manje nego u Srbiji. U pitanju su Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Bugarska.

Minimalna plata za 2023. godinu iznosi 230 dinara po satu, što znači da ona varira od meseca do meseca. Najveći iznos minimalca radnici zarađuju upravo ovog meseca, a na njihove račune će leći 42.320 dinara. S druge strane, namanji iznos minimalca građani su primili u februaru i aprilu, kada su zaradili po svega 36.800 dinara.

To zapravo znači da je prosečni minimalac manji od 40.000 dinara, pa iznosi oko 39.800, odnosno oko 340 evra.

Foto: Shutterstock

Upravo za taj iznos, građani od predstavnika vlasti slušaju kako je “najveći minimalac ikada”. Možda i jeste, ali uz dvocifrenu inflaciju koja je tek nedavno, prema zvaničnim podacima, počela da slabi, to ne znači ama baš ništa.

PROČITAJTE JOŠ

Inače, na minimalnoj plati u našoj zemlji živi oko 400.000 ljudi, odnosno oko 17 odsto zaposlenih građana.

Iznos srpskog minimalca posebno je poražavjući kada se uporedi sa minimalnom zaradom u nekim drugim državama regiona i EU.

Crna Gora – 450 evra

Minimalna zarada u Crnoj Gori od januara 2022. godine iznosi 450 evra.

Evri, euri, pare, novac
Foto: Shutterstock

Pre tog povećanja, minimalac je iznosio 250 evra, što znači da je ova zarada za samo jedan dan povećana za čak 80 odsto.

Inače, pišu Vijesti, minimalac prima oko 50.000 ljudi. To je oko 22 odsto od ukupnog broja radnika.

Bosna i Hercegovina – 305 evra

Nešto niži minimalac u odnosu na srpske, primaju radnici iz susedne Bosne i Hercegovine.

Foto: Shutterstock

Naima, od januara ove godine, plata radnika u BiH ne sme da bude manja od 596 konvertibilnih marki, odnosno oko 305 evra.

Tada je minimalna plata povećana za oko devet odsto.

Severna Makedonija – 327 evra

Minimalna plata u Severnoj Makedoniji povećana je u martu ove godine za 12,55 odsto. Tako ona trenutno iznosi 20.175 denara. To je 327 evra.

U odnosu na 2022. godinu, minimalac u ovoj državi povećan je za oko 10 odsto.

Hrvatska – 560 evra

Od početka godine, i u Hrvatskoj je povećana minimalna plata, pa sada iznosi 560 evra.

Foto: Shutterstock

U odnosu na pređašnji iznos minimalne zarade, koji je bio oko 500 evra, početkom godine usledilo je povećanje od 12 odsto.

Najveći evropski minimalac – šest puta veći od srpskog

Najveći minimalac u Evropi primaju radnici u Luksemburgu, koji mesečno zarade 2.099 bez poreza i doprinosa. Na drugom mestu je Holandija, sa neto minimalcem koji iznnosi 1.774 evra.

Luksemburg, automobili
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Pri dnu evropske lestvice minimalnih zarada nalaze se Mađarska (485 evra) i Rumunija (375).

Postoji i jedna država EU u kojoj je minimalac manji nego u Srbiji, a ona je ujedno na samom dnu u Evropi. U pitanju je Bugarska. Tamo minimalac iznosi 310 evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar