Aljbin Kurti Albin Kurti
Aljbin Kurti Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, naglasio je danas da Kosovo ima rezerve pšenice i pozvao građane da ne paniče.

Kurti je takođe ohrabrio građane koji su kupili više brašna nego što je potrebno, da ga odnesu u pekaru.

„Rezervi ima i samim tim nema mesta za paniku. Pozivam građane da se osećaju bezbedno, kao što je situacija u našoj zemlji. Sreo sam se sa predstavnicima Udruženja mlinara i oni su me uverili da na Kosovu još za dva meseca ima pšenica koja još nije mlevena, a prošlog meseca su samleli pšenicu za tri meseca. Dakle, pšenice ima za tri meseca, plus još dva meseca. Shodno tome, ohrabrio bih građane koji su kupili više brašna nego što je potrebno, da ga odnesu u pekare“, rekao je Kurti na konferenciji za novinare.

Kurti je, između ostalog, govorio i o odluci Srbije da zabrani izvoz pšenice i brašna.

„Ne koristi se kilogram brašna koji dolazi iz Rusije i Ukrajine. Cena pšenice na međunarodnoj berzi raste zbog rata, ali se mi odatle ne snabdevamo. Sa ministrom, Fatonom Pecijem i ministarkom, Rozetom Hajdari, daćemo sve od sebe da se suočimo sa izazovima. Ono čime ćemo se baviti je za inspektorat, odnosno nadzor za one koji zloupotrebljavaju situaciju i pokušavaju da izvuku korist iz nje. Nema mesta panici i nemamo egzistencijalnu zavisnost od Srbije“, rekao je Kurti, a prenosi KoSSev.

Kurtijevoj izjavi prethodila je odluka predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da Srbija, počev od sutra, prestane da izvozi pšenicu. Kao glavni razlog za takvu odluku, Vučić je naveo tu što je u ponedeljak bilo zahteva da se izveze 200.000 tona pšenice na administrativnom prelazu Merdare, kao i na ostalim prelazima.

„To nikad u istoriji nije zabeleženo, nemamo toliko kamiona da prevezemo tu količinu. Prava je pomama za žitaricama“, rekao je Vučić ovog jutra.

Vučić nije precizirao da li se ova odluka odnosi i za izvoz na Kosovo, ali je kazao da će Vlada Srbije pratiti domaće tržište i tržište „za Skoplje, Podgoricu ili Bjeljinu“.

On je pre dva dana takođe najavio donošenje odluke o zabrani izvoza žitarica, rekavši da ona mora da ostane da bi ljudi u Srbiji, ali i regionu „imali hleb“.

Bonus video – Novi Sad – redovi za gorivo 

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar