Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Nestašica mleka i prazni rafovi u celoj Srbiji primorali su na to da se ovaj proizvod uveze pa umesto mleka srpskih krava sada pijemo mleko iz Češke i Poljske. Da će se to dogoditi najavio je i predsednik Srbije koji je pre dve nedelje rekao da će Imlek uvesti 3.000 tona mleka iz Poljske, a Laktalis oko 6.000 litara iz Češke, tokom tri meseca. Ovo mleko već se nalazi po rafovima marketa širom Srbije, najjeftinije je 119 dinara, a najskuplje 156 dinara. U prodavnicama je i dalje gotovo nemoguće kupiti dobro poznatu domaću "kravicu" - uz ludu sreću, ako nađete litar ovog mleka sa 1.5% mlečne masti platićete ga 150 dinara.

Pišu: Andrija Lazarević, Irfan Ličina, Ljubica Sokić, Miljana Isailović

Beograd

Nakon nestašice mleka koja je trajala desetak dana, rafovi beogradskih supermaketa opet su puni, ali je na njima mleko koje je uvezeno, mahom iz Poljske. Reč je o mleku proizvođača „Polmlek“ čije ja cena u marketims koje je obišao naš novinar od 153 do 156 dinara za litar. Pomenuta kompanija iz Poljske najveći je privatni proizvođač u toj zemlji.

Poljsko mleko u Beogradu Foto:Andrija Lazeravić/Nova.rs

Novi Sad

U Novom Sadu nestašica mleka nije drastična, ali je primetno da ge ima manje od potrebnog. Po polupraznim rafovima u većim marketima mahom se mogu naći skuplje marke, kao i uvozna mleka iz Češke. Litar ovog mleka, u zavisnosti od prodavnice, staje oko 112 dinara.

Novi Pazar

U svim većim lancima u Novom Pazaru od jutros na policama može pronaći mleko koje je uveženo iz Poljske i Češke, cena mleka Češkog proizvođača „Mlekarna Kunin“ jutros je iznosila 119’99 dinara po jednom litru tetrapak pakovanja, dok je za isti takav prozvod Poljske mlekare „Polmek“ potrebno izdvojiti 146’99 dinara.

Prodavci koji su nam jutros nezvanično rekli da je interesovanje za ove proizvode uvećani, ali da mušterije ipak najviše traže mleko Imlek prozvođača kojeg je na stanju znatno manje nego ranije.

Čačak

U pojedinim čačanskim radnjama stiglo je mleko iz Poljske. „Odnedavno smo počeli da ga dobijamo. U pitanju je ‘Polmlek’. Košta 156 dinara po litru. Ali česte su nivelacije. Male količine stižu od ‘Imleka’ evo vidite prazan je raf, kada je u pitanju ono za kuvanje“, kaže trgovac iz tog objekta.

Poljsko mleko u Čačku Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Niš

Snabdevenost prodavnica u Nišu pasterizovanim i svežim mlekom ovih dana bolja je nego na početku septembra, ali i dalje na rafovima nema pasterizovanog mleka mlekare „Imlek“, osim čokoladnog i mleka bez masti. Male prodavnice i dragstori uglavnom prodaju mleko malih mlekara sa juga Srbije. Njihova ponuda nije raznovrsna, uglavnom se radi o jednoj vrsti mleka, ali je snabdevanje trenutno redovno. Litar pasterizovanog mleka malih proizvođača košta oko 120 dinara.

Foto M.Isailović/Nova.rs

U velike markete u Nišu stiglo je pasterizovano mleko iz Češke i Poljske, ali ni njega nema u svim marketima. U marketima koji ga imaju, poput „Maksija“, litar pasterizovanog mleka iz Češke sa 1,5 odsto mlečne masti prodaje se za 119 dinara, dok litar tog proizvoda sa dva odsto mlečne masti košta 147 dinara.

Bonus video: Mleko je u oku posmatrača

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare