Nova akademska godina sve je bliža, a pored Beograda, od 1. oktobra će brucoši pristići i u Novi Sad, Niš i Kragujevac. Oni će imati više sreće prilikom iznajmljivanja stana, jer nekretnina koja u prestonici košta 350, u Novom Sadu i Nišu je manje od 300, a u Kragujevcu 250 evra.

Beograd jeste najveći univerzitetski grad, ali svake godine veliki broj studenata upisuje fakultete i u Novom Sadu, Nišu ili Kragujevcu. Potraga za stanovima već je počela, te smo odlučili da proverimo koliko koštaju kirije u ovim gradovima.

Tražili smo garsonjere i jednosobne stanove, koji su najčešći izbor studenata. Naravno, cilj nam je bio da pronađemo što povoljnije opcije.

Garsonjera
Ilustracija: Shutterstock

Jasno je, naravno, najgore će proći studenti u Beogradu, a najbolje u Kragujevcu.

Stanovi za studente u Novom Sadu

U novosadskom Avijatičarskom naselju pronašli smo garsonjeru od 16 kvadrata, koja se nalazi na šestom spratu u zgradi od sedam spratova. Ova garsonjera je nameštena, a mesečni najam je 220 evra.

PROČITAJTE JOŠ

Za taj novac zapravo ima izbora – moguće je pronaći garsonjeru na Novom naselju ili Adicama.

Kada su u pitanju jednosobni stanovi, i oni su povoljniji nego u Beogradu. Recimo, pronašli smo stan od 38 kvadrata u naselju Banatić, koji mesečno košta 250 evra. Za taj novac dobija se jedna prostorija koja služi i kao spavaća i kao dnevna soba, potom kuhinja, kupatilo i terasa. Ovaj stan, doduše, nije preterano moderno opremljen, ali jeste jedna od povoljnijih opcija.

Jednosobni stanovi inače mogu da se pronaći za 260, 270 evra.

Stanovi za studente u Nišu

rad na daljinu
Niš Foto:Shutterstock

Kod Pravnog fakulteta u Nišu pronašli smo garsonjeru od 25 kvadrata, za mesečnu rentu od 150 evra, a u pitanju je stan u prizemlju.

Za nešto više novca, tačnije 200 evra, može da se pronađe soba u studentskom hotelu u opštini Pantelej. Soba ima 17 kvadrata, a u cenu su uključeni i apsolutno svi računi, kao i održavanje soba dva puta mesečno, uz menjanje peškira i posteljine.

Što se jednosobnih stanova tiče, pronašli smo jedan za 200 evra mesečno. U pitanju je stan u kući sa odvojenim ulazom, a sastoji se od dva nivoa. U prizemlju se nalazi dnevni boravak sa kuhinjom, trpezarijom i kupatilom, dok je spavaća soba na spratu.

Jednosobni stanovi u zgradama nešto su skuplji, pa mogu da se nađu za 220, 250, 280 evra.

Stanovi za studente u Kragujevcu

Stanovi su ubedljivo najpovoljniji u Kragujevcu. Tamo garsonjera može da se pronađe za 130 ili 150 evra.

PROČITAJTE JOŠ

Jednosobni stanovi jesu nešto skuplji, ali daleko povoljniji nego što plaćaju studenti u Beogradu – za 200 do 250 evra, izbora ima dosta.

Foto:Shutterstock

Recimo, za 250 evra može da se nađe jednosoban stan od 35 kvadrata u centru, koji se sastoji od dnevne i spavaće sobe, kuhinje, kupatila i male ostave. Stan je inače pristojno opremljen.

Stanovi za studente u Beogradu

Očekivano, najgore će proći studenti u Beogradu, gde su kirije najskuplje. Garsonjeru je, recimo, gotovo nemoguće naći za manje od 250 evra – i to na udaljenijim lokacijama, poput Rakovice. Ko želi da živi bliže centru, i za garsonjeru će morati da izdvaja do 300 evra, pa naviše.

kirija
Foto: Shutterstock

Jednosobni stanovi kreću se od 300 evra na Mirijevu, 330 na Voždovcu, 350 na Novom Beogradu…

BONUS VIDEO Finiš trke za mesto u „studenjaku“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare