Mobilni telefon, IT, punjenje telefona, baterija
Foto: Shutterstock

Ako do sada nismo znali, ove zime ćemo naučiti, koliko električne energije, koji kućni aparat troši, ukoliko želimo da umanjimo račune za struju.

Profesor termodinamike Miloš Banjac sa Mašinskog fakulteta u Beogradu ističe da svi već znamo, da postoji jeftina i skupa struja, tri grupe potrošnje i ako se dobro organizujemo i pravilno koristimo kućne aparate, možemo da upadnemo u nižu grupu, gde je cena kilovata jeftinija.

„Uvek imate dva pristupa kako da koristite kućne aparate. Jedan je da kupite što efikasnije, a drugi je, da ih koristite kako treba. Bojler najveći potrošač u domaćinstvu, na koga ide oko 24 odsto potrošene električne energije“, ukazuje profesor za RTS.

Što se efikasnosti tiče, kaže da, kod bojlera nemamo veliki izbor, ali da što se tiče njegovog korišćenja tu možemo da uštedimo.

Tako bi, savetuje, tokom letnjih meseci bilo zgodno da smanjimo temperaturu na kojoj grejemo vodu, jer nema potrebe da se voda pregreva, pa da je rashlađujemo. S obzirom da imamo tarifni sistem i da je noću struja četiri puta jeftinija, a to je akumulacioni bojler, bolje je da ga uključimo noću, a isključimo ujutru.

„Mada ljudi ne vole da čuju, na štednju svakao utiče i to da se ne kupate u kadi, nego se tuširate, kada se tuširate, prekidate puštanje vode. Razmišljajte o tome, da su vam to troškovi, što manje potrošite vode, to će vam biti manji računi“, preporučuje Banjac.

Takođe, navodi i da šporet troši u prosečnom domaćinstvo između 15 i 17 odsto struje. Ima čitav niz mera, od onih najjednostavnijih, da se poklopi šerpa, da koristite šerpe sa ravnim dnom i dobrom toplotnom provodljivošću, kao i veličinu ringle koja odgovara dnu šerpe.

Kada voda proključa smanjite ringlu na manju temperaturu. Ništa ne dobijate time, ako dovodite puno toplote, osim da voda brže ispari. Njena temperatura kada vri je uvek 100 stepeni, nećete ubrzati proces kuvanja“, ukazuje Banjac.

Dodaje i da svi znamo da je ekspres lonac odlično rešenje, da mu tri, do četiri puta treba manje vremena da se skuva neko jelo. Pri tom on omogućava da se hrana termički obrađuje na višoj temperaturi, nego što je to slučaj u običnoj šerpi.

„U poslednje vreme pojavili su se takozvani indukcioni šporeti. Oni su efikasniji, jer preskačemo zagrevanje ringle i direktno se greje šerpa. Rerna takođe dosta troši, pa možete da je podesite da se tokom noći uključi i ispeče jelo. Dobro rešenje su i mikrotalasne rerne. Pravilnim rukovanjem može da se uštedi od 30 do 40 odsto“, smatra profesor.

Najveću energiju veš mašine potroše za zagrevanje vode. Ako imate program od 60 stepeni, 80 odsto utrošene energije vam odlazi na zagrevanje vode. Slično važi i kada je reč o mašinama za pranje sudova, niže temperature, eko programi, kraći programi, zato je savet da se sudovi isperu pre stavljanja u mašinu.

Banjac poručuje i da ukoliko smo disciplinovani i potrudimo se da pravilno koristimo uređaje u domaćinstvu, možemo uštedeti i do 10 odsto električne energije.

Bonus video: Skuplja struja, koliko je potonuo EPS

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare