Foto: Shutterstock

Najava “Beogradskih toplana” da će grejna sezona početi kasnije ove godine uticaće na smanjenje potrošnje gasa, ali niko od gradskih funkcionera nije uzeo u obzir da će to dovesti do povećane potrošnje struje. Stručnjaci upozoravaju da će potrošači koristiti alternativne načine da se greju, te napominju da bi pomenuta odluka toplane definitivno dovela do dodatne potrošnje električne energije i pritiskanja energetskog sistema.

JKP „Beogradske elektrane“ predložilo je 13 preporuka za smanjenje potrošnje u domaćinstvima, među kojima je i predlog da se razmotri pomeranje početka i kraja grejne sezone, „saglasno kriznim uslovima“. Sa druge strane, „Beogradske elektrane“ nisu navele kada bi konkretno trebalo da počne i završi se grejna sezona.

„Sa velikim potrošačima preispitati režim isporuke toplotne energije tako da bude prilagođen kriterijumu minimalne potrošnje energenata, a treba preispitati i uslove isporuke potrošnje tople vode domaćinstvima“, stoji u predlozima Beoelektrana.

Ukoliko budu usvojeni predlozi toplana, stanovnici Beograda će, ukoliko im bude hladno, koristiti alternativne načine grejanja poput upotrebe grejalica ili klima uređaja, što će dodatno uticati na potrošnju struje, ali i negativno uticati na energetsku stabilnosti.

Foto: privatna arhiva

Energetski stručnjak Miodrag Kapor kaže za „Novu“ da pomeranje početka grejne sezone u Beogradu može da stvori efekat dodatnog povećanja potrošnje struje, što se kosi sa onim što nam poručuje vrh države.

„Ima građana kojima je uvek hladno u stanovima pa koriste struju kako bi se dogrevali, što dodatno utiče na potrošnju za koju se traži od vrha države da bude racionalnija. Pomeranje grejne sezone apsolutno će uticati na povećanje potrošnje struje, što će biti dodatni trošak i potencijal za još veću havariju u energetskom sistemu“, podvlači naš sagovornik.

Miodrag Kapor

On naglašava da država mora da nađe način da uštedi, te da je to rade i druge evropske zemlje, ali da bi se pomenutom odlukom samo napravila dodatna šteta.

„Država i Grad se na očajnički način trude da pronađu način da se smanje troškovi stanovništva tokom zimskih meseci. Ovo je možda još jedan probni balon da vide kako će građani reagovati, ništa se ne dešava bez istraživanja javnog mnjenja. Bilo kakva ušteda je značajna, ali sa druge strane moramo voditi računa da pojedine odluke poput ove o pomeranju grejne sezone mogu da stvore negativne umesto pozitivnih efekata“, podvlači u izjavi za „Novu“ energetski stručnjak.

U oceni da će pomeranje grejne sezone da dovede do dodatnog povećanja potrošnje struje saglasan je i redovni član Akademije inženjerskih nauka dr Milun Babić. On za „Novu“ ocenjuje da je neminovnost da će se struja u tom slučaju dodatno trošiti i naglašava da je ovakva odluka dokaz da se u zemlji ništa ne rešava na sistematičan način.

„Ima dosta starih i bolesnih u Beogradu koji moraju da budu u toplom, pa će po svoj prilici oni da startuju sve što imaju u stanovima kako bi obezbedili prihvatljiv toplotni ambijent. Definitivno će ova odluka uticati na povećanje potrošnje struje, to je neminovnost“, priča Babić za “Novu” i dodaje:

“Ne znam šta ih je inspirisalo da donesu ovakvu odluku, da li je u pitanju nedostatak mazuta ili gasa usled čega nastoje da prikriju postojeće stanje, ali to vodi do povećanja potrošnje struje”, ističe naš sagovornik.

On naglašava da sve veći broj radno sposobnog stanovništva radi od kuće, te da stoga nije logično da sede u hladnim prostorijama.

„I ti ljudi će morati da obezbede grejanje. Sve to mi govori da ovo nije dobar potez jer će se uštededi na gasu, ali potrošiće se struja. Tu se postavlja pitanje šta nam je preče, struja ili gas? Nažalost, kod nas se sve radi od juče do danas, traže se brza rešenja bez plana da se uključe savetovanja stručnjaka“, zaključuje Babić.

„Nova“ je uputila zahteve JKP “Beogradske elektrane” kako bismo dobili informaciju za kada će tačno biti pomerena grejna sezona, ali odgovore do objavljivanja teksta nismo dobili.

Bonus video: Pelet najtraženiji, drva najjeftinija

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare