Gorivo u Srbiji ponovo je poskupelo. Iako je Uredba o ograničenju cena na snazi još od marta prošle godine, to trenutno ne znači ništa – gorivo poskupljuje. Tako srpski vozači gorivo plaćaju više od skoro svih komšija, a čak smo i neke države Evropske unije pretekli.

Kako bismo proverili gde je gorivo najpovoljnije, uporedili smo cene dizela i benzina u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Nemačkoj, Grčkoj i Francuskoj.

Foto:Shutterstock

Sajt Global Petrol Prices nudi pregled cena goriva u svetu, a poslednji put je ažuriran 11. septembra. Od tada su, međutim u Srbiji porasle cene.

Tako u Srbiji litar dizela košta 211, a bezina 192 dinara i tako će biti do petka, kada sledi novi obračun.

Cene u regionu – skoro po pravilu niže

Prema podacima sajta Global Petrol Prices, u Bosni i Hercegovini dizel je jeftiniji za oko neverovatnih 40 dinara po litru, te košta 1,44 evra, odnosno 170 dinara. Benzin je, u odnosu na Srbiju, takođe jeftiniji, pa košta isto kao I dizel – 170 dinara, pokazuje ovaj sajt.

PROČITAJTE JOŠ

Litar evro dizela jeftiniji je i u Severnoj Makedoniji, gde košta, 1,35 evra, odnosno oko 160 dinara, dok je benzin tek nešto jeftiniji, pa litar košta 1,42 evra, dakle 167 dinara.

Crna Gora takođe ima niže cene dizela u poređenju sa Srbijom, pa vozači tamo litar dizela plaćaju evro i po, dakle oko 176 dinara, dok je benzin skuplji, te košta 1,66 evra po litru, što je 195 dinara

Albanski vozači litar dizela plaćaju 1,74 evra, dakle oko 205 dinara, što je ponovo jeftinije nego u Srbiji, dok ih litar benzina košta 1,84 evra, odnosno 216 dinara, što je skuplje nego kod nas.

Cene u Evropskoj uniji – opet niže

Kada je u pitanju Hrvatska, litar dizela košta 1,68 evra, što je oko 198 dinara, dakle i dalje jeftinije nego u Srbiji, dok benzin košta 1,62 evra, odnosno 191 dinar po litru – dinar manje nego kod nas.

Cena goriva Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Još jedna država u kojon je gorivo jeftinije je Slovenija, gde litar dizela košta 1,6 evra, odnsono 187 dinara, a benzina 1,55 evra, to jest 182 dinara.

I u Nemačkoj je dizel jeftiniji kod nas, jer tamo košta 1,78 evra, što je 210 dinara, ali je benzin skuplji i prodaje se po prosečnoj ceni od 1,87 evra, odnosno 220 dinara.

Dizel je jeftiniji i u Grčkoj, gde košta isto kao u Nemačkoj, 210 dinara po litru, dok je benzin dosta skuplji, pa vozači litar u proseku plaćaju dva evra, što je čak 235 dinara.

Cena goriva Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Država u kojoj su obe vrste goriva skuplje nego kod nas je Francuska, gde litar dizela košta 1,82 evra, dakle 214 dinara, a benzina 1,93 evra, čak 227 dinara.

Akciza – odgovor na sve

Stručnjaci za tržišna pitanja tvrde da je ključ u ceni goriva visoka akciza koju Srbija nameće. Ovaj namet će od prvog oktovra biti još veći, za 8 posto. A uz to povećanje akciza, porašće i cena goriva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare