Telefoniranje na plaži Foto:Jamie Grill / Tetra Images / Profimedia

Sezona letovanja je počela, a često se desi da vas, po povratku sa mora dočeka noćna mora zbog ogromnih telefonskih računa. Glavni krivac je roming i potrošnja interneta. Da biste izbegli srčani udar po povratku sa odmora, potrebno je da se kod vašeg operatera dobro inofrmišete o tarifama za zemlju u koju putujete.

Obratite pažnju za šta koristite internet

Ukoliko niste povezani na WiFi, već koristite mobilne podatke, to će znatno povećati vaš račun.

U okviru ugovorenog prenosa podataka, najpovoljnije je koristiti audio-pozive preko aplikacija koje nude ovu opciju, dok video-poziv košta mnogo više. Slanje fotografija ili video zapisa takođe će povećati vaše troškove više od audio-poziva.

Zapadni Balkan – pozivi i SMS poruke bez ograničenja – pažljivo sa internetom

Godinu dana na snazi je sporazum kojim se potrošnja poruka i minuta na teritoriji Zapadnog Balkana obračunava kao u nacionalnom saobraćaju. Ovaj sporazim važi na teritoriji Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije.

Dakle, cene ovih usluga ugovorene su sa mobilnim operaterom u okviru paketa na koji se odlučite prilikom kupovine.

Ipak, ima jedna caka. Situacija sa internetom nešto je drugačija, te kada potrošite količinu interneta koju imate u svom paketu, naplačuje se po posebnoj ceni.  Zbog toga  oerateri nude povoljnije dodatke za internet koji najčešće traju nedelju dana. Cena zavisi od ponude vašeg operatera.

U Grčkoj – skoro kao kod kuće

Cene minuta, poruka i internet saobraćaja, zahvaljujući dogovoru sa Grčkom, znatno su smanjene u odnosu na prethodne sezone.

Tako se, dok boravite u Grčkoj, cene za minut poziva kreću od 19 do 46 dinara, poruka četiri do 15, dok je cena jednog megabajta interneta oko dinar.

Šta nude operateri?

A1

Kompanija A1 usluge rominga razvrstala je u tri kategorije.

U prvu zonu spadaju Evropa i Turska, u drugu Rusija i ostatak sveta, a u treću satelitske, avio i pomorske mreže.

Tako ćete minut poziva u prvoj zoni plaćati 99 dinara, SMS poruku 29, a jedan megabajt 99.

U drugoj zoni minut poziva koštaće i jedan megabajt koštaće vas isto – 199 dinara, dok je cena SMS poruke 49 dinara.

Yettel

I ova kompanija, kao I ostale, ima nekoliko zona za roming – njih pet, ali je peta zona za satelitske, pomorske i avio mreže.

Bugarska, Hrvatska, Mađarska i Rumunija spadaju u prvu zonu, ostatak Evrope u drugu, Rusija, Azija bez Arabijskog poluostrva i Severna Amerika u treću, a Afrika, Arabijsko poluostrvo, Centralna i Južna Amerika i Australija u četvrtu zonu.

U prvoj zoni odlazni poziv košta 119,9 dinara, dolazni 49,9, SMS 29,9, a megabajt podataka 99,9 dinara. U drugoj zoni će vas minut odlaznog poziva koštati 179,9 dinara, dolaznog 59,9, SMS poruka 34,9, a megabajt interneta 109,9 dinara.

U trećoj zoni minut odlaznog poziva košta 269,9 dinara, dolaznog 89,9, SMS 39,9 dinara, a megabajt oko 120.

U četvroj zoni cene su najviše, te će vas minut odlaznog poziva koštati 399,9 dinara, dolaznog 109,9, a SMS 54,9.

Telekom

Ovaj operater svoje usluge nudi u pet zona.

Tako se Bugarska se nalazi u prvoj zoni, Španija i Turska u drugoj, a Egipat i Tunis, koji su česte letnje destinacije, u četvrtoj.

Iz Bugarske će vas minut odlaznog poziva koštati 102 dinara, dolaznog 36, SMS poruka 24, a jedan megabajt oko 614 dinara.

Ukoliko letujete u državi koja spada u drugu zonu, na primer Španiji, minut odlaznog poziva koštaće vas 150 dinara, dolaznog 42, SMS 30, a jedan megabajt nešto više od 737 dinara.

Ako ste se odlučili da ove godine letujete u Tunisu ili Egiptu, koji spadaju u četvru zonu, minut odlaznog poziva plaćaćete 360 dinara, dolaznog 90, SMS 48, a prenos podataka 1.228,8 dinara po megabajtu.

BONUS VIDEO Putovanje najvećim brodom na svetu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare