Foto:Vesna lalič/Nova.rs; privatna arhiva; KSCHiLI / Alamy / Alamy / Profimedia;

Stanari ulaza A i B, zgrade Geneksa (Zapadne kapije Beograda), šokirani su računom za Infostan za jun mesec, tačnije stavkom za zajedničku potrošnju električne energije, koja je uvećana čak sedam puta u odnosu na prethodni period. Ukupna suma za struju, koja je do pre dva meseca iznosila nešto preko 800, sada je veća od 5.000 dinara.

Nakon žalbe stanara Elektroprivredi Srbije (EPS), stigao je odgovor da je račun regularan, odnosno da je njihovo merno mesto ispravno i da nije došlo ni do kakvih propusta.

Foto:privatna arhiva

Naime, na računu za Infostan za april mesec, obračunata je potrošnja zajedničke električne energije iz februara i iznosila je 851,11 dinara. Potom je stanarima Geneksa stigao račun za maj, na kojem je obračunat mart mesec, a ista stavka bila je takođe nerealno niska, samo 59,86 dinara. U junu je usledio šok, kada je račun za Infostan sa 14.963 skočio na 20.162 dinara, a stavka za potrošnju zajedničke električne energije, u kojoj je obračunat april, iznosila je čak 5.619 dinara!

Foto:privatna arhiva

„Ovo je sramota! Infostan smo u maju platili 14.963 dinara, a za jun je bio 20.162. Komšije su van sebe od besa, ljudi ne znaju kako je došlo do ovolike cifre za struju. Upravnik je odmah poslao žalbu Infostanu i EPS-u, ali su one odbijene, tačnije, dobili smo odgovor da je sve regularno. Komšiji, koji živi u zgradi u blizini, a ima 16 spratova i njegov stan 80 kvadrata, stavka za struju na računu za Infostan iznosi samo 300 dinara“, priča za Nova.rs Ivan M., stanar A ulaza u Geneksu.

„Nema propusta“

On naglašava da su iz EPS-a menjali brojilo u aprilu, ali da stanarima niko nije dostavio brojke koje su bile na prethodnom brojilu.

U ulazu A su 62 stana na 30 spratova sa međuspratom.

Foto:privatna arhiva

„Svi smo dobili isti račun za zajedničku potrošnju električne energije od 5.619 dinara. Nekoliko komšija išlo je da se žali u Infostan, ali svima je rečeno da u ovom preduzeću, u sistemu stoji da je elektronskim putem odgovoreno na žalbe, a u odgovoru piše da je sve urađeno prema protokolu i da nema propusta“, kaže Ivan.

Isti račun stigao je i komšijama u ulazu B, u kojem ima čak 124 stana i svi su dužni, prema tvrdnjama EPS-a da plate ovu nerazumnu cifru.

Foto:privatna arhiva

„Problem je što nemamo pristup brojilu koje je zamenjeno u aprilu, verovatno se tada prešlo sa analognog na digitalno jer to sad svuda menjaju. Brojilo je u prostorijama Javnih skloništa Srbije. Ona su nam ispred zgrade, ali samo Javna skloništa imaju pristup i ključ“, objašnjava naš sagovornik iz Geneksa.

Foto:privatna arhiva

Stanari su rezignirani i ne znaju kome da se obrate, jer ih u nadležnim institucijama ubeđuju da nema propusta i da moraju da plate.

Pročitajte još:

“Nemoguće je da se za sedam puta povećala ta jedna stavka, u periodu od samo mesec dana i da tu nema nepravilnosti”, revoltirano pričaju stanari.

Očitavanje na dva meseca

“Navodno, očitavaju na dva meseca, a očigledno ih mrzi da izlaze svaki mesec, pa se desi da ta stavka bude 59 dinara, što takođe nije realno, ali onda idući mesec umesto 400 bude 800, kad očitaju za dva. Ipak, sad su preterali, jer ovo je čista pljačka. Uzimaju od građana preko komunalija, kako bi finansirali EXPO i stadione!“, pričaju ogorčeni stanari Geneksa.

Na žalbe stanara, iz EPS-a su potvrdili da je brojilo zamenjeno u aprilu, a kažu da se redovno očitava.

Geneks kula, kineska zastava Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Na osnovu izvršene kontrole mernog mesta od strane nadležne službe Operatora, ustanovljeno je da nije došlo do propusta. Predmetni merni uređaji se redovno očitavaju u periodu od 1. do 6. svakog meseca i beleži se utrošak po obe tarife, tako da nema odstupanja u potrošnji u odnosu na prethodni period“, stoji u odgovoru EPS-a na prigovor, koji im je uputio upravnik ove zgrade.

Na naša pitanja, međutim, o naplati zajedničke električne energije u zgradi Geneksa, o očitavanju brojila na dva meseca, kao i o nerazumnim razlikama u cenama, iz EPS-a su nas uputili na JP Infostan, a iz ovog nadležnog preduzeća nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Počinje reprogramiranje duga za Infostan: Za određene grupe Beograđana postoje i posebne olakšice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare