Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Nakon dve godine od otpočinjanja radova, vrata beogradskog Sava Centra koji je 2020. godine kupio Delta holding za 17,5 miliona evra, biće ponovo otvorena za posetioce 14. novembra. U rekonstrukciju simbola socijalističke arhitekture uloženo je 118 miliona evra, čak 68 miliona evra više nego što se kompanija ugovorom obavezala.

Istog dana otvaranja u kongresnom centru jugoistočne Evrope počinje i prvi događaj – Evropska konferencija nutricionista sa više od 1.500 učesnika.

Za sada je završena prva faza, koja obuhvata kongresno-poslovni deo, dok će na leto naredne godine biti otvorena Plava dvorana, čiji kapacitet je povećan sa 3.672 na 4.000 posetilaca.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Temeljna obnova počela je u decembru 2021. godine. Rekonstrukcija je podeljena u dve faze kopirajući samu dinamiku izgradnje iz 1977. godine.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Deo Sava Centra koji će od novembra ugostiti domaće i strane goste obuhvata 65.000 kvadratnih metara, odnosno više od dve trećine ukupne površine tog objekta.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Kongresni deo čini 46 sala, umesto dosadašnjih 16, među kojima je i čuvena Glavna kongresna dvorana, a posebna atrakcija biće imersiv sala, jedinstvena na ovim prostorima.

PROČITAJTE JOŠ:

Renoviran je i obnovljen i poslovni prostor A klase i šoping zona sa restoranom i lokalima različitih brendova i usluga.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Da podsetimo, Grad Beograd je 2016. godine prvi put ponudio Sava centar na prodaju, ali po sistemu javno-privatnog partnerstva.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Na prvi tender se pored Delte javio još i konzorcijum koji su činili Aerodrom Nikola Tesla, Energoprojekt i Beogradski sajam.

Međutim, u drugom krugu niko od njih nije dostavio validnu ponudu.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Samo je kompanije Delta Holding potvrdila spremnost da prihvati cenu od 17,5 miliona evra i obavezna ulaganja od 50 miliona evra, koji su postavljeni kao uslov u javnom konkursu.

BONUS VIDEO: Sava centar Immersive sala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar