Ivailo Izvorski, glavni ekonomista za Evropu i Centralnu Aziju, Svetska banka govori na 31. Kopaonik biznis forumu Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Projekcije pokazuju na usporavanje inflacije, ali centralne banke treba da budu na oprezu, ocenio je glavni ekonomista Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Ivailo Izvorski.

Izvorski je za N1 istakao da uvek postoji zabrinutost da se kretanja cena mogu preokrenuti, iako je energetska kriza iza nas.

„Različita ograničenja u trgovini su u opadanju, međutim, uvek postoji zabrinutost da veliki porast plata u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana, Evropi i Centralnoj Aziji može da dovede ponovo do inflacije. ECB tvrdi da će nastaviti da se pridržavaju restriktivnih monetarnih politika dok ne spuste inflaciju na željenu meru. Pod pritiskom su da se ranije popusti, to bi bila velika greška“, smatra on.

Centralne banke, objašnjava, daju projekcije svojih inflacija.

„Nisu savršene, ali ako projekcije pokazuju na usporavanje inflacije i okolnosti to potvrđuju, onda ćemo znati trenutak i videćemo. Projekcija je da će inflacija nastaviti da pada, ne može se reći da će činjenica da je smanjena garantovati da će nastaviti da pada, stoga bi centralne banke trebalo da budu na oprezu“, kaže.

Misli da NBS zna šta treba da uradi, jer im dobro ide.

„Imaju svoje projekcije, ako pokazuju da inflacija pada, trebalo bi da se ponašaju u skladu sa tim. Ne znači da ako ECB smanji stope isto treba da uradi i NBS, to nije automatska odluka“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar