Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs; shutterstock;

Firma "Elixir Zorka" iz Šapca ponovo je dospela u žižu javnosti, nakon što je kod Pirota, iz vagona teretnog voza iscureo amonijak. Vlasnik tereta bila je upravo ova kompanija. Ovo nije prvi ekološki skandal koji potresa ovu kompaniju, a sa njom i Srbiju, s obzirom na to da su se tokom prethodnih godina organizovali protesti, upravo zbog zagađenja koje proizvodi "Elixir".

„Elixir Zorka“ posluje u okviru „Elixir Grupe“, firme koja se, prema podacima Agencije za privredne registre, bavi proizvodnjom veštačkih đubriva i azotnih jedinjenja. Ova firma više puta se nalazila „na udaru“ ekoloških aktivista, koji su isticali da je otpad koji skladišti ova kompanija opasan i štetan, te da predstavlja problem čitave Srbije.

Foto:ZA ŠABAC BEZ SMOGA

U novembru ove godine, Ministarstvo zaštite životne sredine otkazalo je javnu raspravu o skladištenju opasnog i neopasnog otpada na prostoru fabrike „Elixir Zorka“, te su se, u znak protesta, građani, ekološki aktivisti i predstavnici političkih stranaka okupili ispred kompanije i zahtevali da se preispitaju sve dozvole koje su, od 2019. godine, izdate za ovu grupu.

„Nalazimo se ispred fabrike koja je smeštena nedaleko od samog centra grada. Preko puta je Sportsko – rekreativni centar sa kompleksom otvorenih bazena, tu su škola i zgrada policije, a u blizini su naselja i vrtić“, rekla je na skupu četvrtog novembra aktivistkinja „Eko straže“ Ljupka Stanković.

PROČITAJTE JOŠ

Ona je tada upozorila da u studiji ove kompanije piše da nameravaju da skladište i velike količine visoko zapaljivog otpada.

Aktivisti su tada rekli i da je „Elixir“ kupio „Junirisk“, najveći pogon za preradu opasnog industrijskog otpada u ovom delu Evrope, kao i da je tražio dozvolu na 1.000 tona otpada dnevno.

Svega nekoliko dana pre protesta, kompanija „Elixir Zorka“ organizovala je javnu debatu o skladištenju otpada, ali je deo aktivista odbio da učestvuje u ovoj, kako su je tada opisali, „predstavi“ kompanije. Aktivisti su tada rekli da su se građani Šapca još 2020. godine pobunili protiv zagađenja vazduha, a sve njihove zahteve odbilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Uprava „Elixira“ u više navrata je demantovala izjave aktivista.

Milijarde prihoda godišnje

Osnivač „Elixir Grupe“ je Stanko Popović, jedan od bivših suglasnika „Viktorija Grupe“, koja je javnosti najpoznatija po Miliji Baboviću. Babović, nekadašnji suvlasnik „Viktorije“, poznati je biznismen, koji je, nakon prodaje kompanije 2018. godine, u svom vlasništvu zadržao mali broj akcija.

Babović je bio kidnapovan 2002. godine. Prema pisanju medija, novac za otkup iz dva puta otmičarima je nosio Milorad Ulemek Legija.

Takođe, Babović je, preko svoje firme Robna kuća Beograd, bio investitor bolnice BioCell, klinike brata crnogorskog premijera Džihana Abazovića, u kojoj kao načelnica odeljenja za kardiologiju radi partnerka sprke premijerke, Milica Đurđić.

„Elixir“ je 2011. godine kupio preduzeće „Zorka mineralna đubriva“ iz Šapca.

Direktor „Elixir Zorke“ je Stefan Komazec, a prema podacima APR-a, ova firma je 2021. godine ostvarila dobitak od 1.394.337.000 dinara. Samo godinu dana ranije, 2020, dobitak je iznosio 27.622.000 dinara, pokazuju finansijski izveštaji.

Ne snose odgovornost, ali su spremni da pomognu

„Elixir Grupa“ je i zvanično potvrdila da je amonijak koji je juče, u popodnevnim časovima, iscureo iz cisterne kod Pirota, bio njihov.

Foto: Čitalac Nova.rs

„U nedelju 25. decembra oko 16.30 došlo je do iskliznuća 4 od ukupno 20 vagona teretnog voza koji je prevozio amonijak natovaren u Bugarskoj. Vlasnik tereta, odnosno amonijaka koji se prevozio ovim teretnim vozom, je Elixir Grupa iz Šapca“, naveli su.

„Kod dva vagona je prilikom iskliznuća došlo i do prevrtanja, a iz jednog od prevrnutih vagona je, usled težih oštećenja, došlo i do curenja amonijaka. Još uvek nije procenjena iscurela količina amonijaka, pretpostavlja se da je u pitanju količina od oko 20 tona. Sve relevatne činjenice ovog akcidenta će se utvrditi nakon uviđaja koji radi Tehnička železnička komisija, sastavljena od predstavnika imaoca javnih ovlašćenja: Infrastrukture Srbije, koja upravlja javnom železničkom infrastrukturom i Srbija Karga, koji je prevoznik tereta u javnom železničkom saobraćaju“, dodali su iz kompanije.

Dodali su da je „Elixir Grupa“ odmah stavila dostupne reseruse na raspolaganje Sektoru za vanredne situacije grada Pirota, a ekipe iz Prahova još sinoć su poslate na mesto događaja. Iako kao vlasnik tereta, kako tvrde, ne snose nikakvu odgovornost, „spremni su da učestvuju u sanaciji posledica“.

BONUS VIDEO Novinar iz Pirota zatekao mrtvog čoveka na mestu iskliznuća vagona sa amonijakom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare