Institut za voćarstvo Čačak Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Država u sprezi sa Ggradskom upravom Čačak namerava da otme više od dva hektara zemljišta od čačnskog Instituta za voćarstvo kako bi se počelo sa gradnjom zatvorenog bazena, kažu za Nova.rs zaposleni u toj naučnoj instituciji.

„Radi se o eksproprijaciji, odnosno prenosu državnog vlasništva zemljišta na lokalnu samoupravu. Mi smo u prethodnom periodu slali zahteve Odeljenju za urbanizam, ali odgovore nikada nismo dobili, jer znamo da se sve radi „ispod žita“. To je politička odluka prethodnog direktora, istaknutog člana SNS“, navode zaposleni iz Instituta za voćarstvo. Prema njihovim rečima, aktuelni direktor, Darko Jevremović je, takođe, protiv te odluke jer se to zemljište koristi u naučno – istraživačke svrhe.

„To je samo uvertira, jer će, prema našim informacijama, uzeti i deo parcela ispred bioskopa „Sutjeska“, jednog vrtića pored naše zgrade, kao i OŠ „Vuk Karadžić“. To je samo početak i nastavak pritisaka koji su nad nama sprovodile i prethodne vlasti u želji da otmu jednu od najreprezentativnijih zgrada u našoj zemlji, a ona je pod zaštitom države“, zaključuju naši sagovornici iz Instituta za voćarstvo Čačak.

Direktor te naučne ustanove, Darko Jevremović kaže za Nova.rs da se apsolutno protivi odluci o prenosu vlasništva zemljišta sa države na grad Čačak.

Institut za voćarstvo Čačak Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

„Ta odluka je doneta na sednici Vlade da damo parcele čačanskoj lokalnoj samoupravi. Podnosili smo više puta prigovore zbog tih namera, ali oni nisu urodili plodom. Ostaćemo pri stavu da ne damo zemljište koje koristimo u naučno – istraživaćke svrhe. Tu nam stoje mrežanici gde se nalazi veoma važan sadni materijal, na jednom delu se proizvode sadnice, a na drugom matični zasadi“, objasnio je direktor napominjući da u petak ima sastanak u Gradskoj upravi po pitanju ovog problema.

Načelnica za urbanizam iz lokalne samouprave, Vera Jakovljević nije htela da govori sa nama o ovoj teškoći sa kojom se suočavaju naučni radnici iz Instituta za voćarstvo Čačak.

„Kada budemo obavili razgovor sa nadležnima iz te ustanove, onda ćemo pričati“, kratko je navela za naš portal Jakovljević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare