Dalibor Nikolić Foto:Nova S

Dalibor Niikolić, jedini od 2.700 radnika južnokorejske kompanije "Jura" u Nišu koji je "podigao glas" zbog tropskih temperatura u pogonima te kompanije, dobio je juče upozorenje pred otkaz.

Njemu je zaprećeno otkazom jer je navodno prekršio radnu disciplinu davanjem lažnih informacija i odavanjem poslovne tajne trećim licima.

Nikolić, koji je i poverenik sindikata Sloga u „Juri“ izjavio je za Novu.rs da je „Upozorenje na postojanje otkaznog razloga“ dobio preporučenim pismom na kućnu adresu dok je bio na poslu, a ne od svojih nadređenih, uz potpis, kao što je to pravilo.

„Na teret mi se stavlja da sam rekao da klime u pogonima ne rade, a nisam to rekao. Rekao sam da smo pitali nadređene da nam pojačaju klime. Takođe mi se na teret stavlja da sam za neki portal rekao da su bonusi u fabrici 10.000 dinara. Tako nešto uopšte nikome nisam rekao, nisam uopšte pričao o zaradama i bonusima, samo o klimama“, istakao je Nikolić.

On je kazao da je u upozorenju koje je dobio navedeno da će dobiti otkaz ukoliko ponovi isti ili sličaj prekršaj.

„Kontaktirao sam advokata i napisaćemo žalbu na upozrenje, pa ćemo da vidimo kako će stvari dalje da se odvijaju. Ne plašim se gubitka posla, jer znam da je zakon na mojoj strani. Nisam uradio ništa protivzakonito i ukoliko dobijem otkaz tužiću ih, a 100 posto sam siguran da ću ih dobiti na sudu. Posao drugi sigurno mogu da nađem, posla ima za one koji hoće da rade“, izjavio je Nikolć.

Dalibor Nikolić Foto:Nova S

Kako je kazao, za proteklih sedam godina koliko radi u „Juri“ poslodavci nisu imali primedbu na njegov rad, jer posao obavlja maksimalno korektno i odgovorno, međutim, imali su primedbu na njegovo ponašanje.

„Imaju primedbe na moje ponašanje jer reagujem kada krše propise i zakon. Ne mogu da budem nem na mnoge stvari. Ukoliko postoji zakon neke države on mora da se poštuje. Pre problema sa klimama bilo je u fabrici i mobinga i „svega i svačega“. Pre par godina dali su nam godišnji odmor od samo pet dana, iako u zakonu piše da prvi deo godišnjeg odmora mora biti 10 dana. Prijavljeno je to inspekciji, mislim da su i neku kaznu platili, ali smo na odmoru ipak bili samo pet dana“, istakao je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, ostali zaposleni u „Juri“ ćute, jer se plaše gubitka posla iz različitih razloga, neki imaju kredite, drugi smatraju da ne mogu da nađu novo zaposlenje.

„Kada su me novinari pitali zbog čega ostali radnici ne pričaju o klimama i tropskim temperaturama, rekao sam da se plaše, da im se preti otkazima. Upozorenje koje sam dobio je njihova metoda zastrašivanja. Kolege mi i sada daju podršku, ali niko ne sme da javno kaže i podrži me“, kazao je Nikolić.

Tokom toplotnog talasa u prvoj polovoni jula radnici južnokorejske kompanije „Jura“ u Nišu radili su u pogonima u kojima je temperatura bila viša od 32 stepena.

Nikolić je tada izašao pred kamere i rekao da su uslovi vrlo teški, da radnici rade u majicama i šorcevima „koji su gola voda“. Kazao je takođe da je od kolega iz prve smene dobio informaciju da su ekipe Hitne pomoći čak osam puta intervenisale zbog radnika koji su se onesvešćivali jer je u halama bilo pretoplo.

Kompanija „Jura“ oglasila se odgovorom listu „Danas“ u kome su kazali da su klima uređaji pušteni u rad krajem aprila ove godine i da je unutrašnja temperatura za više od 10 stepeni niža u odnosu na spoljašnju. U odgovoru su priznali su da postoji kvar na tri, od ukupno 14 jedinica klima uređaja. Kvarovi su, po njihovim rečima, nastali usled neprekidnog rada, servis je obavešten, a kvarovi će biti otklonjeni u najraćem roku.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nije odgovorilo na pitanje Nove.rs o tome da li je inspekcija rada kontrolisala uslove rada u niškoj „Juri“ tokom tropskog talasa i kakvo stanje su zatekli.

Bonus video: Fabrika duhova

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare