Cene rente stanova u Beogradu napokon su pale, posle godinu i po dana. Po početku rata u Ukrajini, veliki broj Rusa došao je u Beograd, a stanodavci su to iskoristili da na izdavanju stanova zarade više. Stan u glavnom gradu bilo je gotovo nemoguće naći za manje od 500 evra. Sudeći po oglasima, cene su se sada vratile na period od pre dolaska Rusa. Međutim, već krajem avgusta i tokom septembra očekuje se dolazak velikog broja studenata u glavni grad, a time i veća potražnja stanova. Agenti za nekretnine za Nova.rs objasnili su što to znači za zakupce i šta će se dešavati sa cenama stanova.

Stanodavci su tokom 2022. godine mahom tražili previsoke cene za rentu stanova, dok sada jedva da mogu stan da izdaju za 20 ili čak 30 odsto nižu cenu.

Prosečna cena mesečnog zakupa stana kreće se od 350 do 400 evra, dok su kirije za garsonjeru oko 200 evra.

Agenti za nekretnine Nikola Čobić i Uroš Jovanović saglasni su – ukoliko planirate selidbu, bolje je što pre.

Foto: Shutterstock

Direktor agencije Art nekretnine Uroš Jovanović kaže za Nova.rs da treba iskoristiti situaciju kada su se cene zakupa primirile, jer se od sredine avgusta očekuje blagi porast cena kirija.

Pročitajte još

„Rast kirija (od idućeg meseca) biće blag, ništa dramatično. Ali ako mene pitate – bolje je iznajmiti stan sada“, priča Jovanović.

Očekuje se dolazak velikog broja studenata i time će tražnja stanova biće velika, navodi agent za nekretnine i dodaje da će ponuda stanova i po dolasku studenata ostati slična kao trenutno.

Agent Nikola Čobić takođe smatra da će cene rente blago porasti od sredine avgusta, navodeći da je tako svake godine kada se očekuje dolazak studenata u glavni grad.

Studenti su, prema njegovim rečima, u potrazi za stanovima do sredine oktobra.

Kako kaže, većina studenata odjavljuje stanove tokom leta i ponovo ih traži od septembra, s što brucoši stanove traže već od sredine avgusta.

Ponuda stanova često je zbog toga veća tokom leta i sada je dobro vreme za selidbu, ističe Čobić.

Bonus video: Kako do sigurne kupovine nekretnine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare