Foto: TANJUG/ STR/Vesna Lalić/Nova.rs/advokatskakancelarija.com

Firma “Marera coworking”, koja deli adresu sa firmom koja je svojevremeno kupila “Beograđanku” i BIGZ, a dovodi se u vezi sa advokatom Igorom Isailovićem, dobila je posao u okviru projekta EXPO 2027 od oko 123 hiljade evra za poslove zakupa poslovnog prostora.

Naime, privredno društvo EXPO Belgrade 2027 zaključilo je okvirni sporazum sa firmom “Marera coworking” doo Beograd, sa sedištem na adresi Bulevar vojvode Bojovića 6-8, vredan 14.400.000 dinara.

Interesantno je da su, kako se navodi u odluci objavljenoj na Portalu javnih nabavki, poziv za podnošenje ponuda putem tog portala poslali trima firmama: “Marera coworking” doo, MPP Palata Beograd i “We share space”. Još interesantnije je da su dve od te tri firme na istoj adresi, Bulevar vojvode Bojovića 6-8.

Budući izgled novog prostora u Surčinu u kom će biti organizovana Svetska izložba EXPO 2027 Foto:Screenshot/Instagram/mali_sinisa

U pitanju su “Marera coworking” i MPP Palata Beograd, od kojih se na poziv javila samo prva firma, “Marera coworking” i na osnovu objavljenog postupka dobila posao. Ako su vam se imena firmi učinila poznata, niste se prevarili. Naime, kompanija pod imenom “Marera”, precizno “Marera propertis” kupila je čuvenu Beograđanke i zgradu BIGZ-a kod Beogradskog sajma.

Zajednička adresa, ali i advokat

Sem sličnog imena i zajedničke adrese, veže ih i ime advokata Igora Isailovića, koji je više puta u medijima dovođen u vezi sa ministrom finansija Sinišom Malim. Naime, u dokumentima ovih firmi u Agenciji za privredne registre u određenim prijavama za registraciju ili promenu pojedinih podataka povremeno se pojavljivalo i Isailovićevo ime.

Igor Isailović Foto:advokatskakancelarija.com

Krenimo redom, “Marera coworking” osnovana je krajem 2018. godine za iznajmljivanje nekretnina i upravljanje njima. Deset odsto vlasništva pripada kompaniji “Marera property management” iz Beograda, dok 90 odsto pripada Arsenu Oganeseanu iz Moldavije.

Direktor u trenutku osnivanja bio je Bojan Ljubičić, ali je na njegovo mesto, prema podacima iz dokumentata dostupnih na sajtu Agencije za privredne registre, u decembru 2020. godine došao Stanko Komarica. Ta promena je u registru izvršena u decembru 2020. godine i to po prijavi advokata Igora Isailovića.

Vlasnik iz Moldavije

Prema dostupnim finansijskim izveštajima, u 2021. godini imali su šest zaposlenih i bili su u minusu oko 33 miliona dinara, odnosno oko 285 hiljada evra. Međutim, već ubrzo im je izgleda krenulo jer su već sledeću 2022. godinu završili sa sedam zaposlenih i plusom od 6.535.000 dinara, što je oko 55 hiljada evra. Prošlu godinu, 2023. nisu povećali broj zaposlenih, ali jesu neto dobitak, koji je na kraju bio 98.127.000 dinara, što je oko 838 hiljada evra.

U samoj strukturi preduzeća nije bilo velikih promena do ovog proleća. Naime, najpre su 22. aprila 2024. povećali kapital sa 100 dinara na 57.894.105 dinara, da bi osmog maja došlo do promene vlasničke strukture. Tada je Arsen Oganesean postao vlasnik 90 odsto i to sa ulogom od 52.104.694 dinara. Tada je majci kompaniji “Marera Proprety management” smanjen novčani ulog od skoro 58 miliona dinara, koji je uknjižen svega desetak dana ranije, na pet miliona dinara.

Sve „Marere“ i njihove kiparske adrese

I majka firma “Marera property management” ima uzbudljivu “ličnu kartu”. Osnovana je 2018. godine, a direktor je Danilo Pušonja.

Njeni vlasnici su dve druge kompanije obe iz Nikozije sa Kipra, pa je tako 40 odsto u rukama “Marera property management limited”, dok se 60 odsto vodi na “RWM holdings limited”.

Interesantno je da se “Marera property management limited” 2018. godine zvala “Marera Asset management” i njen zastupnik je tada bio Bojan Ljubičić. Naredne godine u vlasništvo sa 60 odsto ulazi “RWM Holding Limitided”, a krajem godine firma menja u “Marera property management”.

Pregledom dokumenta kompanije u APR iz 2021. godine nalazi se i na ime Igora Isailovića, koji je APR-u u ime ove kompanije podneo prijavu promene podataka pojedinih registrovanih lica.

Foto: Marera Propertis/Promo

U ovoj analizi firmi u čijem nazivu se nalazi ime Marera, a u čijim papirima se povremeno pojavi advokat Igor Isailović, stižemo do “Marera properties” doo, koja je kupila neke od simbola Beograda.

Kako je Nova.rs već pisala, “Marera properties“ je 9. septembra 2020. kupila zgradu Beograđanke, preko svoje ćerke firme MPP New Project za 16,5 miliona evra. U martu 2021. godine MPP New Project menja ime u MPP Palata Beograd, a prijavu za tu promenu u registru podneo je advokat Igor Isailović.

zgrada BIGZ Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Negde u to vreme, tačnije u februaru 2021. godine njihova druga kćerka firma MPP Bigz kupila je zdanje nekada čuvene izdavačke kuće u blizini Beogradskog sajma. MPP Bigz je, pogađate, kao i MPP Palata Beograd, takođe, na adresi Bulevar vojvode Bojovića 6-8.

Majka firma oba ova preduzeća, “Marera properties”, osnovana je još 2009. godine, ali pod ovim imenom funkcioniše od 2016. godine. Tada 100 odsto vlasništva kompanije preuzima “Marera holdings limited”, ali ubrzo vlasništvo i to svih sto odsto firme prelazi na “Omega group enterprises” sa Devičanksih ostrva. Međutim, 2018. godine vlasništvo se sa tih egozotičnih ostvra opet vraća na Kipar i Nikoziju, kada ga preuzima “Marera real estates limited”.

Ta kompanija je i danas, prema APR, vlasnik beogradske “Marera properties”.

Bliskost sa Sinišom Malim i Anom Brnabić

Naravno, podnosilac prijave “Marera propreties” iz 2019. godine za prijavu sedišta firme na adresi Bulevar Vojvode Bojovića 6-8 je Igor Isailović.

Ovaj advokat, poznat kao blizak ključnim ljudima u vlasti kao što su premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali, obavljao je poslove i za kompanije u vlasnišvu Zvonka Veselinovića i njegove porodice.

Igor Isailović Foto:Privatna arhiva

U intervjuu za KRIK bivša supruga Siniše Malog, Marija, ispričala je 2017. da su je aktuelni ministar finansija, tada gradonačelnik Beograda, i njegov advokat Igor Isailović, nagovorili da Agenciji za borbu protiv korupcije napiše izjavu da je 95.000 evra u kešu, koje je dobijala od Siniše Malog u periodu od 2013. do 2016. zapravo nasledstvo od njenog pokojnog oca.

Takođe, portal Raskrikavanje je svojevremeno objavio da je Isailović registrovao kompaniju koja je kupila Večernje novosti za 2,5 miliona evra, a čiji je vlasnik biznismen Boban Rajić iz Smedereva.

Bonus video: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare