Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zgrada BIGZ kod Beogradskog sajma uskoro će dobiti novog vlasnika. Na čelu firme koja kupuje zgradu BIGZ u Beogradu je ista direktorka koja rukovodi i preduzećem "Marera properties" , u čijem vlasništvu je od nedavno i zgrada Beograđanke. Obe firme registrovane su na istoj beogradskoj adresi.

Odluku o prodaji zgrade BIGZ potvrdila je i Skupština akcionara kompanije „BIGZ Publishing“, na sednici održanoj 10. decembra 2020.

Skupština akcionara, naime, usvojila je Odluku o odobravanju raspolaganja imovinom velike vrednosti – Odobrenje zaključenja ugovora o kupovini sa MPP Bigz doo Beograd.

Foto: Beogradska berza

 

Foto: Beogradska berza

 

Prema dostupnim podacima, kupac je preduzeće „MPP Bigz doo“ iz Beograda, osnovano 9. aprila 2020, kojom rukovodi Milana Srećkov.

Ista direktorka na čelu je i preduzeća „Marera properties“ koje je početkom septembra kupilo zgradu Beograđanke.

„MPP Bigz doo“, inače, registrovano je za pretežnu delatnost 6820 – Iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima.

 

Foto: APR

 

Na prodaju su, prema odluci Skupštine akcionara akcionarskog društva „BIGZ publishing“ dve zgrade i pripadajuće zemljište.

Prva je poslovna zgrada za koju nije utvrđena delatnost, u Bulevaru Vojvode Mišića 17, zatim zemljište pod zgradom i drugim objektima, površine 3.157 kvadrata.

Takođe, novog vlasnika dobiće i Zgrada grafičke industrije – ekspedicija, na istoj adresi, i pripadajuće zemljište.

Prema zvaničnim podacima iz Katastra nepokretnosti „poslovna zgrada za koju nije utvrđena delatnost“ površine je od 3.696 kvadrata. Dok je „zgrada grafičke industrije – ekspedicija“ površine 1.022 kvadrata.

Kupili i Beograđanku

„Marera properties“ je 9. septembra kupila zgradu Beograđanke, preko svoje ćerke firme, za 16,5 miliona evra.

Kompanija MPP New Project d.o.o. navedena je kao kupac dela poslovnog prostora „Palate Beograd“ – zgrade koja se smatra jednim od simbola Beograda. Prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre, ta firma osnovana je samo dve nedelje pre ove transakcije, tačnije 26. avgusta 2020.

Kako stoji u saopštenju koje je kompanija po okončanju kupovine uputila medijima, u okviru postupka javnog nadmetanja koji je sproveo Grad Beograd, ćerka firma kompanije Marera Properties dala je najbolju ponudu.

“Akvizicija se odnosi na kancelarijski prostor u kuli ‘Beograđanke’, a ne obuhvata maloprodajni objekat koji se nalazi uz kulu. U pitanju je blizu 20.000 kvadratnih metara, čime kompanija definitivno potvrđuje svoju lidersku poziciju u segmentu kancelarijskog prostora u centru prestonice”, saopštila je kompanija Marera Properties.

Čija je Marera

Kao što je Nova.rs već pisala, pretragom javno dostupnih registara vidi se da je krajnji vlasnik kompanije Marera properties – Vladimir Zubrilin, koji se pominje u bazi podataka o ofšor kompanijama u slučaju „Panamski papiri“, aferi koja je pre četiri godine uzdrmala svet. „Marera Properties“ tvrdi da je pominjanje Zubrilina u „Panamskim papirima“ – insinuacija bez osnova.

„Marera Properties doo je u vlasništvu Marera Real Estate-a koja je u vlasništvu gospodina Zubrilina. Kompaniju Vladimira Zubrilina je ‘Forbes magazin’ ocenio kao jednu od najuspešnijih i najdinamičnijih kada je reč o komercijalnim nekretninama. Usmereni su na razvoj i rekonstrukciju prevashodno kancelarijskih prostora A klase kao što mi to činimo u Beogradu. Dokazano iskustvo u segmentu nekretnina i brojni projekti stoje iza gospodina Zubrilina, a pominjanje u pomenutoj bazi je insinuacija bez osnova”, odgovorili su nam tada iz beogradske „Marere“.

Veza sa Igorom Isailovićem

Nova.rs je u septembru 2020. objavila dokumente Agencije za privredne registre koji ukazuju na vezu između Igora Isailovića, advokata koji je sarađivao sa ministrom finansija Sinišom Malim i kompanije „Marera Properties“, koja je, između ostalog, preko ćerke firme kupila poslovnu kulu „Beograđanke“.

Javno dostupni dokumenti APR ukazuju na barem dva slučaja kada je Igor Isailović, advokat koga je bivša supruga aktuelnog ministra finansija Marija Mali direktno povezala u izjavi za KRIK sa Sinišom Malim, pred Agencijom za privredne registre obavljao pravne poslove u vezi sa “Marera Properties”.

Tako je 8. jula 2020. godine, Igor Isailović Agenciji za privredne registre podnosi prijavu radi promene podataka kod “Marera Properties doo Beograd”, koju Agencija usvaja, pa tako iz registra briše državljanina Rusije Olega Novikova sa mesta direktora, a upisuje Milanu Srećkov.

U prethodnom slučaju, krajem decembra 2019, Isailović se obraća APR-u radi promene sedišta privrednog društva, kada “Marera Properties doo Beograd” iz Bulevara Kralja Aleksandra prelazi na adresu na kojoj se i danas nalazi: Bulevar Vojvode Bojovića u Beogradu.

Na istoj adresi registrovana je i ćerka firma „Marere“ – MPP New Project doo koja je formalni kupac 19.000 metara kvadratnih poslovnog prostora u „Beograđanki“, a čiji je osnivački kapital vredan 100 dinara.

Na istoj adresi je  Bulevar Vojvode Bojovića 6-8 je i firma MPP Bigz doo koja treba da kupi – zgradu BIG-a.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare