Foto:advokatskakancelarija.com; Vesna Lalić

Nova.rs objavljuje dokumente Agencije za privredne registre koji ukazuju na vezu između Igora Isailovića, advokata koji je sarađivao sa ministrom finansija Sinišom Malim i kompanije "Marera Properties", koja je, između ostalog, preko ćerke firme kupila poslovnu kulu "Beograđanke".

Nova.rs otkrila je da je stvarni vlasnik kompanije „Marera Properties doo Beograd“ ruski biznismen Vladimir Zubrilov, koji se pominje u „Panamskim papirima“, najpoznatijoj bazi podataka o ofšor poslovanju – ali se u javnosti uveliko spekuliše o vezi domaće ekonomske i političke elite kada je reč o kupovini aktraktivnih nekretnina ili zemljišta.

O tome je u emisiji „Probudi se“ TV Nova S govorio aktivista „Ne davimo Beograd“ Dobrica Veselinović, komentarišući upravo prodaju dela „Beograđanke“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Čini mi se da je ovo neka poludogovorena, ako ne i u potpunosti dogovorena kupoprodaja. Reč je o investicionom fondu koji ima više projekata. Ne bih sad spekulisao ko stoji iza toga, ali je reč o ekonomskoj eliti, koja je povezana sa političkom“, rekao je Veselinović.

Javno dostupni dokumenti Agencije za privredne registre ukazuju na barem dva slučaja kada je Igor Isailović, advokat koga je bivša supruga aktuelnog ministra finansija Marija Mali direktno povezala u izjavi za „KRIK“ sa Sinišom Malim, pred Agencijom za privredne registre obavljao pravne poslove u vezi sa „Marera Properties“.

Igor Isailović Foto:advokatskakancelarija.com

Veza Isailovića i „Marera Properties“

U najsvežijem slučaju, od 8. jula ove godine, Igor Isailović Agenciji za privredne registre (APR) podnosi prijavu radi promene podataka kod „Marera Properties doo Beograd“, koju Agencija usvaja, pa tako iz registra briše državljanina Rusije Olega Novikova sa mesta direktora, a upisuje Milanu Srećkov.

Foto:agencija za privredne registre

U prethodnom slučaju, sa kraja decembra prošle godine, Isailović se obraća APR-u radi promene sedišta privrednog društva, kada „Marera Properties doo Beograd“ iz Bulevara Kralja Aleksandra prelazi na adresu na kojoj se i danas nalazi: Bulevar Vojvode Bojovića u Beogradu.

Na istoj adresi registrovana je i ćerka firma „Marere“ – MPP New Project doo koja je formalni kupac 19.000 metara kvadratnih poslovnog prostora u „Beograđanki“, a čiji je osnivački kapital vredan 100 dinara.

 

Foto:agencija za privredne registre

Ko je Igor Isailović?

„Advokatska kancelarija Isailović & Partners pruža usluge klijentima u svim oblastima korporativnog zastupanja i savetovanja. Sa ponosom ističemo da su naši klijenti lideri u svojim delatnostima u raznim oblastima privrednog poslovanja, ali zbog kodeksa advokatske etike i obaveze čuvanja advokatske tajne naše pojedine klijente ne možemo da imenujemo“, stoji na portalu Isailovićeve advokatske kancelarije.

Neke od pomenutih klijenata imenovala je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Pročitajte još:

„Advokat Isailović dobro poznaje mračniju stranu finansija – poslovanje ofšor kompanija. Bio je poslovni partner premijerki Ani Brnabić, koja ga opisuje kao svog prijatelja. Osim toga, Isailović među klijentima ima mnoga druga poznata imena: tu su kum predsednika države Nikola Petrović, kriminalni šef sa severa Kosova Zvonko Veselinović, kao i tajkuni koji su kupovali medije“, objavio je KRIK.

Kada je reč o Siniši Malom, KRIK-ov portal „Raskrikavanje“ podseća da je Isailović je pre više od deset godina vodio poslove ofšor kompanija iza kojih je tajno stajao Siniša Mali i njegova supruga.

„Isailović je Malom pomogao i da smisle kako da prevare Agenciju za borbu protiv korupcije i lažno prikažu poreklo 95 hiljada evra keša koje je odnekud dobio Mali, o čemu je bivša supruga govorila. Kada je postao gradonačelnik, Mali je Isailovića ovlastio da vodi njegovu ključnu konsultansku firmu ‘Oli consulting’. Ovaj advokat bio je vlasnik kompanije i sa premijerkom Anom Brnabić koja je, inače, prijateljica Sinše Malog iz školskih dana. Ova kompanija zvala se ‘Energy & Inovation'“, pisalo je Raskrikavanje, uz podsećanje da je Isailovićev klijent bio i Srđan Milovanović, koji je kupio dve televizije sa nacionalnom frekvencijom TV PRVA i O2.

Foto:agencija za privredne registreNapomenimo da u imeniku Advokatske komore Srbije postoji samo jedan advokat Igor Isailović.

Podsetimo da  „Marera Properties doo Beograd“ poseduje ili upravlja nizom atraktivnih poslovnih prostora u Beogradu, uključujući i zgradu nekadašnje konfekcije „Beko“ na Dorćolu, dok je ranije objavljeno da je „ruski investicioni fond Marera Propertiz“ zainteresovan za izgradnju takozvanog „Beograda na vodi 2“, na prostoru novobeogradskog Bloka 18.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare