Foto: Slavica Panić/ Nova.rs

Letnje temperature su uveliko stigle a umesto toga gde i kako će se rashladiti, građane više brine da li će tokom zime biti grejanja. Pelet može biti strateški proizvod, smatraju proizvođači ovog energenta. Međutim i njegova cena raste. Prvi čovek Srbijašuma za to optužuje proizvođače i predlaže zamrzavanje cena. Proizvođači odgovaraju da im upravo ovo javno preduzeće nije dostavilo ugovorene količine drveta te da je to jedan od razloga za rast cena.

Proizvođači peleta veruju da bi ovaj energent mogao da napravi revoluciju ukoliko bi se krenulo sa sadnjom brzorastućeg drveća. Kompanija Srbijašume je proglašena za energetsko preduzeće.

Sve samo zvuči kao uspešan početak prevazilaženja energetske krize izazvane ratom u Ukrajini. Stvarnost je ipak drugačija.

Cene peleta već sada rastu. Tako je u veleprodaji jedna tona oko 240 evra, dok cena koju građani plaćaju iznosi 330 evra, ali i preko toga – iako nas od grejne sezone dele gotovo dva godišnja doba.

„Što se tiče sirovine za jednu tonu peleta potrebno je nekih dva kubika. Maksimalno 8000 dinara je potrebno za proizvodnju jedne tone peleta. Količina koju mi usmerimo ka proizvođačima peleta je dovoljna da se snabdeju svi potrošači trenutno u Srbiji. Možda čak i da malo pretekne“, kazao je v.d. direktora Srbijašume Igor Braunović gostujući na TV Prva.

Optužbe v.d. direktora Srbijašuma da su proizvođači peleta neosnovano podigli cene su neutemljene i netačne, kažu iz Grupacije za obnovljive izvore energije pri Privrednoj komori Srbije.

Jedan od najvećih proizvođača peleta objašnjava da su od početka godine dobili svega 42 posto drveta od ugovorene količine, a da im Javno preduzeće Srbijašume duguje 40.000 kubika drveta, što je preko 20.000 tona peleta.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Pelet najtraženiji, drva najjeftinija

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)