I Geneks je imao vrednu umetničku zbirku Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Bivši zaposleni u firmama Generaleksport i ICG dobili su 1,4 milijarde dinara, trećinu od ukupnog duga na osnovu socijalnog programa. Država je ovim radnicima i njihovim porodicama dužna još 3,27 milijardi dinara.

Kada će ih dobiti neizvesno je, jer kako nedavno ALSU u odgovoru Danasu rekla za poverioce kojima su potraživanja osporena i koji su pokrenuli, odnosno nastavili ranije započete parnične postupke, u skladu sa Zakonom o stečaju, izdvojen je i rezervisan iznos od više od 20 milijardi dinara, u srazmeri određenoj rešenjem o glavnoj i delimičnoj deobi do pravnosnažnog okončanja parničnih postupaka.

Većina od 5.000 radnika koliko ih je bilo zaposleno u ta dva preduzeća prijavila se za socijalni program od 200 evra po godini staža, uslovi za to stekli su se nakon prodaje dve imovinske celine Bloka 20 i Kopaonika.

Novcem od te imovine, kako kažu bivši zaposleni u svom poslednjem pismu koje su uputili na adresu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, raspolažu državne institucije „potpuno nelegalno i oročavaju ih uz kamate koje su na deviznu štednju iznosile i do 10 odsto“.

„Druga protivzakonita radnja kojom je država uskratila prava radnicima Generalexporta i International CG Beograd bilo je svrstavanje potraživanja iz socijalnog programa u kategoriju potraživanja koja se prijavljuju nakon otvaranja stečajnog postupka nad Geneksom pre sedam godina“, ističu bivši radnici ovih kompanija.

Oni u pismu ALSU napominju da je socijalni program morao da bude isplaćen odmah nakon prodaje dve imovinske celine 2009. ali da to nije urađeno a radnici su svrstani u treći isplatni red, poslednji u redu isplata nakon okončanja stečajnog postupka.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Geneks kula – remek delo arhitekture prepušteno zubu vremena

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar