Branko Radičević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; privatna arhiva

Prošlo je 13 godina od kako su se stekli uslovi za isplatu socijalnog programa bivšim radnicima u kompanijama Generaleksport i ICG, ali oni još uvek nisu dobili svojih 200 evra po godini staža. Država im je dužna još 3,27 milijardi dinara. Bivši radnik u kompaniji Geneks, Branko Radičević, govorio je za portal Nova.rs o paklu koji prethodnih godina proživljavaju bivši radnici ovih firmi, ali i o njihovim narednim koracima.

Prema Radičevićevim rečima, zaposleni ovih firmi prethodnih godina prošli su kroz pakao.

„Ovo je 13. godina u kojoj se naša sredstva oročavaju nezakonito, otvoreni je stečaji firmi koje su na računima imale 200 miliona evra – ICG kao ćerka kompanija Geneksa. Dakle, dva posebna pravna lica i dva stečaja, a sve to mi finansiramo, dok oni oročavaju naš novac već 13 godina“, objašnjava Radičević, dodavši da je u poslednjih 5-6 godina kamata iznosila oko 50 miliona svakog meseca.

Kako navodi naš sagovornik, višemilionski iznos „dele između sebe“ direktor ALSA i stečajni upravnci.

„Sve je laž i sve je prevara – sva nezakonita potraživanja banaka, i to Beogradske Invest banke i Beo banke, koje su u stečaju već 19 godina. Toga ima samo u Srbiji i nigde drugde“, kaže Radičević.

Kada je u pitanju sudbina bivših radnika Geneksa, većina njih još uvek nema posao ili rade nešto privatno, „snalaze se za život“. Oni koji su u penziji sada primaju mizerne količine novca u odnosu na životne troškove.

Radičević je rekao da se bivši radnici bore i „bombarduju“ nadležne sa svih strana, a najavili su protest u aprilu. Iako je veliki broj oštećenih radnika u osamdesetim godinama, njihova deca voljna su da pomognu u borbi I prisustvuju protestu.

Pre tri godine većini od 5.000 zaposlenih u ove dve firme koje su prodate 2009. godine isplaćen je deo novca od 26,92 odsto, potom su dobili dodatnih 3,48 odsto. Međutim, drđžava im duguje još 69,9 odsto, ali kada se na to doda kamata zbog kašnjenja, priča Radičević, preostaje još čak oko 75 odsto neisplaćenog novca.

Da bi radnici mogli da dobiju svoj novac, neophodno je da se završe svi sudski procesi koji traju već godinama. U ovim procesima uglavnom učestvuju pomenute banke u stečaju, koje od ovih kompanije potražuju novac na osnovu garancija koje su izdavale Geneksu za obezbeđenje poslova.

Kako je u razgovoru za Nova.rs istakao Radičević, poslednje ročište za Beogradsku banku održano je 24. februara ove godine u Privrednom sudu, a on očekuje presudu o oslobađanju rezervisanih sredstava u iznosu od dodatnih 13 milijardi dinara na osnovu veštačenja i presude Apelacionog suda, što bi ukupno oslobodilo 19 milijardi dinara za isplatu.

Kako Radičević ističe, oko 2.500 njegovih kolega nije dočekalo isplatu novca na koji imaju pravo.

„Mnogi od bivših kolega su nažalost preminuli. Pravdu će dočekati njihovi naslednici, ali nisu oni radili u Geneksu, nije isto“, kaže naš sagovornik.

On naglašava da se u više navrata obraćao i predsedniku Vučiću lično, ali nikada nije dobio odgovor.

BONUS VIDEO Geneks kula – remek delo arhitekture prepušteno zubu vremena

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram