Gergelj Karačonj Foto:EPA-EFE/Zoltan Balogh

Gradonačelnik Budimpešte Gergej Koračonj istakao je danas da očekuje da Beograd pristupi Savezu "slobodnih gradova", koji je Budimpešta potpisala sa Varšavom, Bratislavom i Pragom 2019. godine.

Na konferenciji Zeleno-levog fronta (ZLF), Koračonj je istakao da se sličan projekat poput „Beograda na vodi“ sprema i u Budimpešti, investitor je isti, a koncept sličan.

„Shvatili smo, tokom ove posete i razgovora sa aktivistima, da je od tog projekta koristi imao samo investitor, ali ne i Beograđani. Razgovor sa aktivistima, koji su nam rekli kakav je uticaj tog projekta na klimu i ekonomski razvoj, bio je veliki uzvičnik da učinimo da do toga ne dođe u Budimpešti“, rekao je Koračonj na konferenciji u Beogradu.

Komentarišući Beograd na vodi, rekao je da postoje mnogo teži problemi od estetskih.

„Kako projekat napreduje, povećava se interes investitora, a interes zajednice nestaje. U Budimpešti se razmatra saradnja između Mađarske i Ujedinjenih Arapskih Emirata i prema tom dogovoru investitori imaju dosta benefita, a Mađarska samo veliki teret“, naveo je on.

Kako kaže, i „ovde smo videli da kako je Beograd na vodi napredovao, investitor se izmicao“.

Rešenje za zaustavljanje tog projekta Karačonj vidi u onlajn glasanju na kome će građani Budimpešte moći da se izjasne o toj zelenoj površini.

„Ja želim da čujem glas onih koji se tome protive i koji ne žele da se desi ova strahota kao u Beogradu“, zaključio je Karačonj.

Opozicionari Mađarska
Gergelj Karačonj Foto: EPA-EFE/Zoltan Balogh

On je naveo da jedan evropski grad u 21. veku treba da služi zajednici, a ne interesu investitora.

„Bilo bi dobro da se u Beogradu ponove izbori. Želim da podstaknem Beograđane da se izbore da ih vode ljudi koji rade u interesu zajednice“, rekao je gradonačelnik Budimpešte.

On je ocenio da uticaj koji Kina gradi i stvara na zapadnom Balkanu predstavlja dugoročnu opasnost da preuzme sve odlučivanje na toj teritoriji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Predstavnik Zeleno-levog fronta Dobrica Veselinović naveo je da Beogard već godinama nije imao posetu gradonačelnika nekog velikog evropskog grada.

„Tokom mandata Aleksandra Šapića nismo imali nijednu posetu. Beograd biva izostavljen iz važnih procesa koji se odigravaju u EU i velikim gradovima. Važno je što se ova poseta desila nakon posete Briselu jer je to dokaz da u Srbiji i Beogradu postoji kredibilna opozicija. Želimo da pokažemo građanima da postoji alternativa ovom izolovanom ostrvu Beograda u kom živimo već deset godina“, rekao je Veselinović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar