Vraćanje pozajmice bankci za stambeni kredit pre vremena, san je svih dužnika. Ipak, da bi se odlučiti na takav korak neophodno je da se dužnici raspitaju o nekoliko stvari. Ekonomista Ljubodrav Savić objasnio je za portal Nova.rs na šta treba obratiti pažnju pri podizanju stambenog kredita, kako bi prevremena otplata za dužnike bila jednostavna i bez posledica. Kada je najbolji trenutak za vraćanje duga koji je preostao, zavisi od mnogo faktora - ali pre svega od strukture rate vašeg kredita i sitnih slova u ugovoru koji ste potpisali sa bankom.

Građani koji žele pre vremena da otplate kredit imaju pravo da u to urade u bilo kom momentu tokom otplate, međutim za stambene kredite to nije uvek slučaj. Banka ima pravo da odbije ili da prihvati zahtev klijenta za prevremenu otplatu stambenog kredita. Ipak, i ukoliko banka odobri da se dugovanje vrati pre ugovorom definisanog roka, za to postoji naknada.

U suštini – banke tom određenom sumom novca koju odrede, pokrivaju gubitak novca koje su već ukalkulisale od kamata za taj kredit.

U bankarskom rečniku to se zove “pretrpljena šteta zbog prevremene otplate”.

Pixabay

Kako je ekonomista Ljubodrag Savić objasnio za portal Nova.rs, banke gledaju da zaštite svoj interes i vrlo su „verzirane i vešte u svemu tome“.

„Sa druge strane, većina građana nije do kraja upućena u celu priču i ne razume šta zapravo banke rade“, priča Savić.

Budući dužnici retko se dovoljno upute u strukturu svojih budućih rata kredita, koje su ključna stvar za prevremenu otplatu.

Ljubodrag Savić Foto: N1

Važno je, ističe ekonomista, da budući dužnik na samom početku tražiti od banke informaciju da li je mesečna rata podeljena linearno, odnosno da je pola rate glavnica dugovanja a druga polovina kamata.

Cela poenta je da značajan broj banaka raspodeli vraćanje dugovanja tako da u prvoj polovini roka otplate dužnik otplaćuje veći deo kamate a manji deo glavnice kredita.

Zašto to predstavlja problem – kada dužnik reši da prevremeno otplati kredit, recimo na polovini svog roka otplate, on je već vratio gotovo 80 odsto kamate – a značajno manji deo glavnice.

PROČITAJTE JOŠ

„Kada zatvaramo kredit pre vremena, u ovakvim uslovima banke, mi smo platili praktično 80 procenata kamate koja nam dospeva do recimo 20 godina a vraćamo kredit u 10 godina. I mi u stvari vraćamo polovinu još glavnice i kada se sve na to doda – ispadne više novca nego da kredit isplaćujemo do kraja roka“, kaže naš sagovornik.

Dužnici se na prevremenu otplatu kredita odlučuju u skladu sa svojom finansijskom situacijom, ali ostali važni faktori na koje je obavezno obratiti pažnju jesu i struktura rata i penali koje mu nameće banka.

Savić ističe da je prevremena otplata kredita u slučajevima da je rata linearna, svakako „bezbolna“ za dužnike i da u tom slučaju oni neće ostati oštećeni.

BONUS VIDEO Rate stambenih kredita opet idu GORE: DOKLE? – Vladimir Vasić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar